V soboto,13.4.2024, smo se učenci in mentorice treh osnovnih šol iz Kočevja in okolice (OŠ Ob Rinži, OŠ Stara Cerkev in OŠ Zbora odposlancev) odpravili na planinski pohod na Ptičji vrh, ki se nahaja v Karavankah. Zbrali smo se ob sedmi uri zjutraj in se odpeljali proti Jesenicam. Avtobus nas je pripeljal do doma Pristava, od koder smo pričeli našo pešpot proti vrhu. Sprva nas je še malce zeblo pa smo se kaj kmalu ogreli, saj se je cesta, po kateri smo hodili, dokaj strmo vzpenjala. Kmalu je posijalo tudi sonce, ki nas je grelo ves čas našega lepega izleta.

Ptičji vrh je 1550 m visoka gora, ki se nahaja med Struško in Golico. Z vrha, ki meji med Slovenijo in Avstrijo, se nam odpre lep razgled na Dravsko dolino, del Karavank in Julijske Alpe. Pot na Ptičji vrh vodi večinoma po makadamski široki cesti, tik pod vrhom pa se spremeni v ožjo planinsko stezo, saj je vzpon na sam vrh dokaj strm. Med samim pohodom navzgor smo se večkrat ustavili, prvič, da bi se odžejali na gorskem izviru, drugič, da smo se naužili prelepega razgleda na našega očaka (Triglav),  tretjič, ko smo se razgledovali proti Golici, na kateri sicer še ni bilo narcis in četrtič tik pod vrhom, na travniku, kjer smo pomalicali. Z našega prostora za malico smo videli v Avstrijo, poleg nas pa se je razprostirala čudovita cvetlična preproga iz žafrana. Pogledi ta dan so bili res dih jemajoči, o čemer pričajo tudi fotografije.

V dom Pristava smo se vrnili po prehojenih dobrih štirinajstih kilometrih, lačni in kar precej utrujeni. Tu smo pojedli kosilo in vse, kar nam je ostalo v nahrbtnikih. Na poti domov je bilo v avtobusu precej tiho, saj je učence premagala utrujenost, vsi pa smo se zadovoljni in polni novih vtisov, ob 18.uri zvečer, vrnili v Kočevje.

 

 

Julija Valentić, vodja planinskega krožka OŠ Stara Cerkev

(Obiskano 14 krat, Število ogledov danes: 1)