Letos smo se pri vrtnarskem krožku lotili sejanja božičnega žita.

Sejanje božičnega žita je tradicionalen običaj, ki sega globoko v številne kulturne in verske tradicije po svetu med božičnim časom.

Najprej smo si pripravili lončke, ki smo jih s papirnato tehniko oblepili v božične motive. Nato smo si pripravili zemljo in seme. Sejali smo na god svete Barbare – 4. decembra. Semena smo dobro zalili, dali na topel in svetel prostor v učilnici. Čez nekaj dni je seme že vzkalilo in božično žito je bilo ravno pravšnje velikosti 13. decembra, ko smo ga ponudili na skupnem bazarju vseh osnovnih šol in vrtca v Kočevju

Sejanje božičnega žita je praznično dejanje, ki ima simboličen pomen – povezan z obnovitvijo, upanjem in blaginjo ter je pogosto izvajano med božičnim časom.

Za setev božičnega žita so primerna različna semena žit, ki rastejo dovolj hitro in obilno, da ustvarijo lepo rastlino za božično dekoracijo.

Božična tradicija: V nekaterih kulturah je običaj, da se božično žito postavi na posebno mesto v hiši, kjer predstavlja simbol upanja in obilja za prihajajoče leto. Ta običaj prinaša srečo in dobro počutje.

Pripravili: učenci vrtnarskega krožka in učiteljica Jasmina

(Obiskano 62 krat, Število ogledov danes: 1)