17.11.2023 obeležujemo Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk. V projekt smo vključeni slovenski vrtci in osnovne šole z namenom, da pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanje čistega okolja, v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja, spoznajo že otroci. Projekt podpira lokalno pridelano hrano, ki je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost, živila pa so prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Zaradi krajših transportnih poti in manjše uporabe embalaže varujemo okolje in spodbujamo povečanje samooskrbe s hrano v državi. 

Pomen zajtrka

Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Ugotovili so, da pozitivne učinke na zdravje dosežem že pri uživanju zajtrka 4 do 5 krat na teden. Z zajtrkom že zjutraj telesu zagotovimo dovolj energije za učinkovito delo in razmišljanje ter se izognemo pomanjkanju določenih hranil, ki so potrebne za zdrav razvoj.

Zdrav zajtrk naj bi bil sestavljen pretežno iz polnovrednih žitnih izdelkov (polnozrnati  kruh, kaše, kosmiči…),  ki ugodno vplivajo na zmeren dvig glukoze v krvi. V kombinaciji  z beljakovinskim živilom (mleko, mlečni izdelki, pusti mesni izdelki…), se še dodatno izboljšajo naše učne zmožnosti in razpoloženje. Z dodatkom zelenjave ali sadja pa zagotovimo dodatne vitamine in minerale za boljše delovanje našega telesa in višjo odpornost.

Človek se dobro počuti, če je sit in ni žejen. Pomembno pa je tudi vsakodnevno gibanje na svežem zraku.

Na naši šoli smo letos zajtrkovali kočevski med, eko maslo, črn bio kruh, jabolko izbrane kakovosti in ekološko mleko. Vsa živila so slovenskega izvora. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je: »Kruh za zajtrk – super dan!«

 

Več fotografij si lahko ogledate tukaj

(Obiskano 68 krat, Število ogledov danes: 1)