Pozdravljeni dragi Brlogčarji!

V soboto, 10. 6. 2023, je potekal še zadnji pohod tega šolskega leta za učence, ki obiskujejo planinski krožek. Pohoda so se tokrat lahko udeležili tudi starši. Vseh skupaj jih je bilo kar 46! V soboto so ob 7.00 zjutraj sedli na avtobus in se odpeljali na dolgo pot proti Avstriji. Po 4 urah vožnje, z vmesnim postankom, so prispeli do cilja. Sledil je 2-urni vzpon, katerega so z lahkoto premagali. Med vzpenjanjem jih je presenetil tudi sneg! Ko smo prišli na vrh, se jim je odprl prečudovit razgled. Na vrhu so pomalicali, nato pa si ogledali 2 cerkvici – eno avstrijsko in eno slovensko. Ker so v daljavi zagledali bližajočo se nevihto, so hitro pospravili in odšli v dolino. Tam so napisali dnevnike in razdelili priznanja. Z Osnovne šole Stara Cerkev je bronast planinski znak prejel Matic Poje iz 4. razreda, srebrnega pa Tia Trdan iz 6. razreda. Čestitamo prejemnikoma priznanj! Po podelitvi so se z avtobusom odpeljali nazaj domov, utrujeni a polni novih doživetij.

V četrtek, 1. 6., so učenci 3. razredov odšli na pohod. Zjutraj so vzeli malico in e odpravili iz Stare Cerkve proti Gorenju, skozi Klinjo vas, kjer so zavili proti Kočevskem jezeru. Od jezera so se odpravili v Kajuhovo naselje, na novo igrišče, kjer so se lahko prosto igrali. Po igri pa so se bo glavni cesti odpravili nazaj proti Stari Cerkvi. Prehodili so 11 km!

V torek, 20. 6., je potekal športni dan za učence 1., 2. in 3. razreda. Odpravili so se na igrišče v Gorenju, kjer so igrali različne športne igre, zakurili ogenj in nad njim spekli hrenovke in penice. Ko je postalo za igro že občutno prevroče, so pospravili stvari, pobrali smeti in odšli nazaj v šolo.

Tudi letos so petošolci na OŠ Stara Cerkev pristopili k opravljanju kolesarskega izpita. Kolo je zelo priljubljeno prevozno sredstvo naših učencev in eno najbolj okolju in zdravju prijaznih prevoznih sredstev. Znanje o prometnih predpisih so učenci 5.a in 5.b pridobivali skozi celotno šolsko leto med predavanji učitelja Bojana in pri praktičnem pouk, ko so se urili v spretnostni in pravilni vožnji. Za vožnjo v prometu pa so sposobni šele, ko opravijo kolesarski izpit, ki otroku daje določeno samostojnost, pravico, da gre sam na cesto ter hkrati odgovornost za varno sodelovanje v prometu. Nikakor ne smemo pozabiti na opremo, ki omogoča varno vključevanje v promet.

  1. 6 in 20.6 so imeli 5. razredi tehniški dan v okviru Ljudske univerze Kočevje, ki izvaja tehniške dneve z imenom COOL TOOL. Z nadvse prijetnima in strokovnima mentorjema Andrejem in Ivom so učenci izdelali gibljive lastovice. Naučili so uporabljati električne žage in brušenje lesenih izdelkov. Bilo je poučno in zanimivo.

 

Šestošolci so si v četrtek, 8 junija, v okviru naravoslovnega dne v Ljubljani ogledali Botanični vrt. Občudovali so lepa in mogočna drevesa, prijazna vodička je vodila ogled po vrtu in govorila o zanimivostih posameznih drevesnih vrst in rastlin. Učenci so reševali učne liste in uspešno sodelovali na delavnici.

Učenci 8. razredov so izvedli naravoslovni dan v okviru katerega so spoznavali uporabno matematiko in pomen matematike v vsakdanjem življenju. Računali so površine in prostornine predmetov v obliki kvadra in kocke ter si ogledali Platonska telesa. Izdelali so tudi modele teh teles.

V sredo, 21. 6. so sedmošolci imeli zadnji tehniški dan, v tehnični učilnici so izdelovali izdelek iz umetnih mas – ventilator. Po malici so ustvarjali likovne izdelke z lesorezom, ki so jih tudi odtisnili.

V petek, 23. 6., je bil zadnji šolski dan! Razredniki so učencem razdelili spričevala in priznanja. 3. šolsko uro je v telovadnici potekala prireditev za dan državnosti, s katero smo se hkrati tudi poslovili od šole in pozdravil poletne počitnice. Po prireditvi je učence čakalo presenečenje – sladoled! Presenečenje pa jih je čakalo tudi popoldne. Vsi učenci so prejeli bon za brezplačno kepico sladoleda v slaščičarni Medo v centru Kočevja. Kepice učencem podarja župan, dr. Vladimir Prebilič.

Novičke zapisali Maša in Helena     

(Obiskano 58 krat, Število ogledov danes: 1)