Pozdravljeni dragi Brlogčarji!

Učenci 5. razredov so mesec začeli s športnim dnem. 1. 2. so se odpravili v Kočevje, kjer so se razdelili v 2 skupini. Ena skupina je športni dan začela na drsališču, druga pa se je odpravila kegljat. Po 1 uri sta se skupini zamenjali. Po zaključku so se ogreli s čajem in prigrizkom, ter se odpravili nazaj v šolo.

V soboto, 18. 2. 2023, so se planinci z Osnovne šole Stara Cerkev, Osnovne šole Zbora odposlancev in Osnovne šole Ob Rinži podali na primorski hrib Sabotin. Kraj je znan po krvavi zgodovini prve svetovne vonje. Po poti so si planinci ogledali rove in jaške, v katerih so se skrivali vojaki. Po 2 urah hoje so prišli na vrh, kjer so prestopili mejo z Italijo. Z mejnimi kamni je označena meja, tako da so lahko hodili z eno nogo v Sloveniji, z drugo v Italiji. V koči,  ki je v preteklosti služila kot stražarnica, so izpolnili Dnevnike in pomalicali. Nato pa so si ogledali podzemlje, ki je ostalo od prve svetovne vojne ter bližnji muzej. Otroci so z zanimanjem spremljali voden ogled, saj so jih podatki presenetili: 16 km rovov, na tisoče padlih vojakov, življenje pod zemljo, med kamnjem, v mrazu, brez hrane in vode, med podganami … Po ogledu so se odpravili v dolino, kjer jih je čakal avtobus, s katerim so se odpeljali nazaj domov.

Na pustni torek, 21. 2., so šolo napolnile pustne maske. Učenci (in učitelji) so se prepustili domišljiji ter v šolo prišli našemljeni. Učenci od 1. do 5. razreda so obhodili šolo, ter se pokazali starejšim učencem. Nato so se oblekli ter se skupaj odpravili na sprehod skozi vas.

Tudi v POŠ Željne so praznovali pust. Učenci so v šolo prišli našemljeni, izdelali pustne maske ter se sprehodili skozi vas. Dan so zaključili s pustnim rajanjem.

Letošnjo prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku smo na šoli izpeljali že malo prej, in sicer 3. februarja, kajti letošnji praznik je bil ravno v času prestavljenih zimskih počitnic. Na tradicionalni prireditvi so sodelovali učenci razredne in predmetne stopnje. V programu, ki sta ga vodila Gal Arh in Tijana Panič, so sodelovali Otroški in Mladinski pevski zbor, osmošolci in devetošolci z deklamacijama Prešernovih pesmi, petošolci z Župančičevim Pismom, Ažbe Kajfež pa pesmico učiteljice Martine, ki jo je napisala, ko je še sama gulila šolske klopi. Učenci, ki obiskujejo kočevsko Glasbeno šolo, so zaigrali na violončelo, saksofon in kitaro. Tako so se  na inštrumentih predstavili Sara Caserman Peteh, Daša Bartol in Matic Poje. Navdušili so nas tudi učenci, ki obiskujejo izbirni predmet ansambelska igra, saj so se predstavili z izvirno glasbeno točko. Prireditev smo zaključili s podelitvijo literarnih, likovnih in glasbenih nagrad in z mislijo: »Naj živi kultura, kultura smo mi vsi.« Nagrajena dela pa lahko še ves februar občudujemo v šolski avli.

V četrtek so učenci OŠ Stara Cerkev od četrtega do devetega razreda sodelovali v največjem spletnem kvizu o varni rabi interneta. S sodelovanjem so podrli nov Guinnessov rekord.

Učenci osmega razreda so v torek, 28. februarja, odšli na športni dan. Odpeljali so se v ljubljanski BTC na plavanje v Atlantis.

 

Lep pozdrav iz OŠ Stara Cerkev!

  Novičke zapisali Maša in Helena     

 

 

(Obiskano 52 krat, Število ogledov danes: 1)