Pozdravljeni dragi Brlogčarji!

V soboto, 12. 11., so se učenci planinskega krožka skupaj z OŠ Ob Rinži in OŠ Zbora odposlancev odpravili na pohod na Murovico. Ob 8.00 je avtobus odpeljal iz Kočevja, izstopili pa so v vasi Vinje. Ko so prispeli na vrh, so napisali Planinske dnevnike in pozvonili na zvonček sreče. Po poti navzdol se jim je odprl pogled na Kamniško-Savinjske Alpe, v daljavi pa so videli tudi Triglav.

18.11. 2022 je na šoli potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci so zajtrkovali kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Naša šola tudi letos sodeluje z Zadrugo zakladi kočevske, ki nam je dobavila ekološko mleko, jabolka, maslo in kočevski med. Tudi kruh je slovenskega izvora. Letošnjim sloganom je »Zajtrk z mlekom – super dan!«

Učenci 1.a in 1.b razreda so imeli ta dan tehniški dan. Posvetili so se pomenu zajtrka za zdravo delovanje telesa. Ugotovili so, da nekateri redno zajtrkujejo, drugi pa raje pojejo kaj sladkega. Po zajtrku so si ogledali video in se pogovorili o sestavinah tradicionalnega slovenskega zajtrka. Nato so skupaj z ostalimi učenci iz šole v avli zapeli znano slovensko pesem Čebelar. Na koncu so izdelali še čebelice in zamaškov ter s tehniko trganke ustvarili vsak svoje jabolko.

Učenci 3. razredov pa so sive novembrske dni preživeli v bazenu. V času od 14. do 21. 11. so se z avtobusom vsak dan odpeljali v Ribnico, kjer so v spremstvu učiteljev celo dopoldne čofotali, se v vodi igrali različne igre in se učili osnov plavanja. Imeli so se zelo lepo, pri učenju so bili zelo uspešni. Učenci 3. razredov so tako tradicionalni slovenski zajtrk pojedli pred plavanjem, naravoslovni dan pa so imeli 22. 11. Izvedeli so, kako kmetje pridelajo izdelke, ki so jih pojedli, se pogovarjali o čebelah in izdelali svoje panjske končnice.

Četrtošolci so bili v CŠOD Čebelica, in sicer od 23. 11. do 25. 11. 2022. Žal niso imeli snega, a so se kljub temu zelo zabavali. Spoznavali so bližnjo okolico doma, se orientirali po vasi Čatež, risali preprost zemljevid, spoznavali prehranjevalne verige, predvsem pa se veliko družili in zabavali s sošolci in ostalimi učenci iz OŠ Sevnica.

Četrtošolci so imeli tudi 5 delavnic Lego Wedo, ki jih je izpeljal Podjetniški inkubator Kočevje. Spoznavali so osnove robotike in programiranja. Nejc, Martina in Nina so jim polepšali srede, 4. a pa jim je v zameno narisal risbe in napisal lepe misli, ki jih bodo vodile v prihodnjih delavnicah. Njihove umetnine so uokvirili in sedaj krasijo stene Podjetniškega inkubatorja. 🙂

V 4. a so 1. 12. poskrbeli za prazničen začetek decembra. Učenci so pripravili presenečenje in samostojno okrasili učilnico. Imajo adventni koledar in cel december se bodo trudili, da bodo delili prijaznost, nasmehe in veselje med ostale ljudi na šoli in doma.

Tudi v tem šolskem letu je naša šola vključena v projekt šolska shema, ki je ukrep skupne kmetijske politike EU. Vsem učencem je zagotovljen brezplačen dodatni obrok določenih vrst sadja in zelenjave.

V mesecu oktobru so učenci naše šole sodelovali na likovnem in fotografskem natečaju, ki ga je organizirala Gimnazija in srednja šola Kočevje. Učenci so ustvarjali v različnih likovnih tehnikah, na temo: »Leta, ki ti dajo zaleta.« Nagrajenki natečaja OŠ Stara Cerkev sta učenki: Lara Vidmar Poje, ki je dosegla drugo mesto na fotografskem natečaju in Špela Debeljak, ki je dosegla 3. mesto na likovnem natečaju.

Nadarjeni in vedoželjni učenci so se za vikend, od 18.11.2022 do 20.11.2022, odpravili v CŠOD Fara. Najbolj so se zabavali na adrenalinskem in zipline parku. Okolico Fare so raziskovali z aplikacijo CŠOD Misija. V nedeljo so se prebudili v zasneženo jutro in izpopolnili svoje znanje o varni rabi interneta. Zelo so se zabavali pri snemanju in gledanju igranih videoposnetkov na to temo. Všeč jim je bil tudi prosti čas, ki so ga preživeli ob igranju odbojke, družabnih iger, plesa. Filmski večer sta učiteljici popestrili z veliko posodo kokic, pa tudi ostala hrana je bila zelo okusna. Vikend je prehitro minil in ostal jim bo v lepem spominu.

V sredo, 30. 11. je na OŠ Stara Cerkev potekalo šolsko tekmovanj v znanju razvedrilne matematike. Na tekmovanju so sodelovali učenci od četrtega do devetega razreda. O rezultatih bomo poročali naslednjič.

 

Lep pozdrav iz OŠ Stara Cerkev!

Novičke zapisali Maša in Helena     

(Obiskano 26 krat, Število ogledov danes: 1)