Po dveh letih premora je letos izbor za Župančičevo frulico zopet potekal v živo. Deklamatorji (učenci 2. triade) so lahko za svoj govorni nastop (deklamiranje) izbrali eno izmed petih pesmi Davida Bedrača: Jaz sem filmski režiser, Slavna muha, Slonček Slon iz pesniške zbirke »Pesniška hiša« ter pesmi Zdravnik za medvede in Neustrašni piloti iz pesniške zbirke »Igravčki«.

Deklamatorji in pripovedovalci so svoje nastope posneli in poslali organizatorju – Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj. Strokovna komisija v sestavi, Sara Horžen, radijska voditeljica, performerka in producentka, Tomaž Gubenšek, gledališki igralec in profesor za govor na AGRFT, Žiga Bratoš, radijski novinar in likovni andragog, je deklamatorje in pripovedovalce ocenjevala po naslednjih merilih: jasnost in razločnost izgovorjave, razumevanje vsebine ter njeno smiselno in občuteno podajanje; iskrenost, iskrivost in doživetost, komuniciranje z občinstvom; osebni odnos do vsebine ter celovitost, zaokroženost deklamatorskega/pripovedovalskega nastopa.

Najboljši deklamator in najboljši pripovedovalec bosta na zaključni prireditvi prejela pastirska rogova (simbola dobrega govorništva) Župančičeve frulice 2022.

Na prvem predizboru je sodelovalo 115 deklamatorjev iz 30 slovenskih osnovnih šol in 11 pripovedovalcev iz 9 slovenskih srednjih šol. Strokovna komisija je naredila širši izbor 48 deklamatorjev in 6 pripovedovalcev in jih povabila na tri predizbore v živo. Na njih je strokovna komisija izbrala finaliste – po pet najboljših deklamatorjev in pripovedovalcev, ki se bodo skupaj s po petimi najboljšimi osnovnošolskimi in srednješolskimi pesniki udeležili zaključne prireditve 32. Župančičeve frulice. Le-ta bo v soboto, 11. 6. 2022, ob 18.00 v Kulturnem domu Črnomelj. Finalisti se bodo tam še enkrat predstavili občinstvu in strokovni komisiji. Nato bosta strokovni komisiji izdali imena zmagovalcev. Najboljša pesnika bosta prejela Župančičevi frulici za najboljšega osnovnošolskega oziroma srednješolskega pesnika leta 2022. Najboljši deklamator in pripovedovalec bosta dobila Pastirski rog za najboljšega deklamatorja oz. pripovedovalca leta 2022.

Z naše šole se je regijskega izbora udeležila šestošolka Tijana Panić, izbrala si je pesem Neustrašni piloti.

Čestitamo ji za prvi krog in držimo pesti za nadaljnjega.

                                        Regijski izbor Župančičeva frulica 2022

 

Gabrijela Pohar

 

 

(Obiskano 137 krat, Število ogledov danes: 1)