BRLOGČEVE NOVIČKE  – November 2020

Učenci prvega razreda so imeli 20.11.2020 tehniški dan, Tradicionalni slovenski zajtrk. Najprej so spoznali tradicionalne jedi za zajtrk, nato so morali sodelovati pri pripravi zajtrka in ga seveda tudi pojesti. Iz papirja in embalaže so naredili čebelice. Vsi so še ob nadzoru staršev spekli pecivo. Iz fotografij, ki so jih poslali in so objavljene na šolski spletni strani se vidi, da so pri delu zelo spretni. Najslajši pa je bil zaključek dneva: pojesti vse nastale dobrote.

Prejšnji petek, smo imeli četrtošolci in učenci petega razreda naravoslovni dan. Učenci so izbrali ime svoje restavracije ter se prelevili v kuharje, natakarje, čistilne, pomivalce … Pripravili so jedilne liste in poskrbeli za estetsko urejeno mizo ter lep izgled natakarja. Svojim domačim so pripravljali različne jedi. Nekateri so postali pravi mojstri in so naredili sladico ter po kosilu/večerji postregli še s kavo. Nekateri so imeli tudi svoje pomočnike (domače). Od koncu dneva so vsi sodelujoči napisali mnenje o poteku naravoslovnega dne: večina staršev je bilo navdušenih, saj so vsaj za en dan kuhinjo zamenjali s svojim otrokom.

V preteklem tednu je učiteljica 4. razreda (skupaj z učenci) oblikovala video spodbudnih besed, ki ga bodo v decembrskih dneh poslali oskrbovancem Doma starejših občanov Kočevje. Učenci so pripravili nekaj lepih misli in pozitivnih besed. Upajo, da bodo njihove besede oskrbovancem vsaj malo popestrile njihov vsakdan.

V POŠ Željne so se dogovorili z učenci, kako bodo medsebojno z učiteljico dobivali navodila za naloge, kaj bomo naredili, če česa ne bodo znali. Uporabljajo aplikacijo Viber. Učiteljice jim v ponedeljek pošljejo navodila šolske zadolžitve za cel teden. Starejši že sami uporabljajo telefon, mlajšim pa pomagajo starši. Ko nalogo naredijo, jo fotografirajo in fotografijo o opravljenih nalogah pošljejo učiteljici. Učiteljica pa jim sporoči, če je v redu in kaj morajo še popraviti. Včasih pa to ni dovolj, zato se dogovorijo in pokličejo, tudi po videoklicu.  Učiteljica jih vodi in jim pomaga pri nalogi.

Tretješolci so v tem mesecu opravili športni dan na daljavo: Jesenski pohod za Zlati sonček. Sodelovali so v akciji MALA POZORNOST ZA VELIKO VESELJE, v projektu ob mednarodnem dnevu strpnosti: Z DRUGIMI RAVNAJ TAKO, KOT ŽELIŠ, DA BI DRUGI RAVNALI S TABO.

Sicer pa tretješolci pri pouku na daljavo zelo vestno opravljajo svoje naloge in se pridno učijo.

Drugošolci pa so opravili v mesecu novembru tehniški in naravoslovni dan. Pri prvem so opazovali vreme in izdelali vetrokaz, ki so ga tudi zunaj preizkusili. Nekateri pa so preizkusili delovanje kar s sušilcem za lase. Na skupnem srečanju na zoomu so opisovali potek dneva in predstavili izdelke. Pri naravoslovju pa so delali poizkuse. Poskušali so, kaj plava in kaj potone in na različne načine ločevali zmesi.

V mesecu novembru je potekalo tudi državno tekmovanje iz sladkorne bolezni. Učenka Tjaša novak iz 9. razreda je dosegla srebrno priznane. ČESTITAMO!

Preteklo sredo so učenci 6., 7. in 8. razredov imeli tehniški dan. Izdelovali so izdelke iz papirja, kartona in odpadne embalaže. Ogledali so si tudi kratke posnetke o papirju, umetnih masah in ekologiji.

Ker letos nismo mogli v živo obiskati knjižnega sejma v Ljubljani, smo ga pa virtualno. Učenci so preko spletne povezave brskali med knjigami slovenskih založb in prisluhnili pogovorom z različnimi avtorji. Letošnji 36. slovenski knjižni sejem je bil posvečen 80. obletnici pesnika Nika Grafenauerja, ki je oče vsem znanega Pedenjpeda.

V prostorih šolske kuhinje na OŠ Stara Cerkev kuharice pripravljajo tople obroke od 11. novembra dalje, za 19 učencev in dijakov. Topel obrok prejema 14 učencev  naše šole in 5 dijakov, ki obiskujejo srednjo šolo v Novem mestu ali v Kočevju in spadajo pod šolski okoliš OŠ Stara Cerkev.

 

 

(Obiskano 105 krat, Število ogledov danes: 1)