Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11. 2020, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že jubilejni, deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Glede na epidemiološke razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi Dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.

V spletni učilnici je nekaj gradiva na temo TSZ in križanka, več informacij pa si lahko preberete tudi na spletnem naslovu: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/.

NEKAJ PREDLOGOV TRADICIONALNIH SLOVENSKIH ZAJTRKOV

  • črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko
  • ajdov kruh, med, kislo mleko ali navadni jogurt, jabolko, nesladkan čaj
  • ovsen kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj
  • prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, hruška, nesladkan čaj
  • mlečni zdrob z rozinami, hruška, nesladkan čaj
  • polnozrnat kruh, maslo, marmelada, kaki, nesladkan čaj
  • polbel kruh, umešano jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj
  • polenta z mlekom, slive ali kaki
  • ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki, narezano sezonsko sadje, voda…
(Obiskano 26 krat, Število ogledov danes: 1)