BRLOGČEVE NOVIČKE – September 2020

Pričelo se je novo šolsko leto in čas je, da se oglasimo z novičkami tudi iz OŠ Stara Cerkev.

Učenci tretjih razredov so bili v tem tednu od ponedeljka do srede v šoli v naravi v Črmošnjicah – CŠOD Lipa. Izvedli  so vse predvidene dejavnosti:

  • 1 tehniški dan: OB BISTREM POTOČKU – MLINČKI IN SPLAVI,
  • 1 naravoslovni dan: UČNA POT DIVJI POTOK,
  • 1 tehniški dan: ŽEBLJARSKA DELAVNICA .

Učenci so na različnih pripomočkih lovili ravnotežje, streljali z lokom, se igrali igro disk golf, se igrali na igrišču in igralih. Zvečer so se odpravili še na večerni sprehod s svetilkami. Na bližnjem travniku so opazovali tudi zvezde.

Sprehodili so se po gozdni učni poti ob Divjem potoku, ki je tudi v tem letnem času nekaj posebnega. Ogledali so si tudi izvir potočka in ostanke starega mlina.

Preizkusili so se tudi v žebljanju. V delavnici so najprej z brusnim papirjem zgladili leseno deščico, na katero so nato obrisali lipov list. S pomočjo distančnika so označili točke, kamor so nato s kladivci zabili žebljičke. Z volno so prepletli žebljičke in tako izdelali ličen lipov list, ki jih bo tudi doma spominjal na šolo v naravi v domu Lipa.

Učenci so sodelovali tudi pri izdelavi mlinčka in splavov. Ko je bilo vse narejeno, so odšli do potoka, kjer so spuščali in vodili splave ter v potoku, obuti v gumijaste škornje, iskali primerna mesta za namestitev mlinčkov.

V en glas so zatrdili, da so se v šoli v naravi imeli lepo, da so doživeli veliko novega in  zanimivega.

Drugošolci so v sredo opravili jesenski pohod za Zlati sonček. Pravilno so hodili po pločniku do Koblarjev in po opravljeni krožni poti spoznali, kje živijo njihovi sošolci. Tudi časa za igro je bilo dovolj. Po preživetem prijetnem dopoldnevu so se proti poldnevu vrnili v šolo.

Učenci 1. razredov so imeli v četrtek 1. naravoslovni dan. Obiskali so jih policisti in jih v spremstvu pospremili po vasi. Utrjevali so prometna pravila za pešce: po zebri so prečkali cesto, spoznavali pravilno hojo po pločniku in spoznali nekaj znakov, ki so pomembni za šolarje.

Petek je bil za učence v 4. razredu raziskovalni naravoslovni dan. Opazovali so drevesa v okolici šole. Spoznavali so listavce, iglavce in grme. Ogledali so si obseg in višino drevesa, odtiskovali odtis lubja ter listja, spoznavali cvetove/plodove ter les in njegovo uporabo v vsakdanjem življenju. Vreme je bilo mladim raziskovalcem naklonjeno.

Učenci šestih razredov so v četrtek opravljali kolesarski izpit. Letošnja trasa vožnje je bila nekoliko spremenjena. Učenci ob spremstvu učiteljev in policistov prekolesarili zastavljeno pot in uspešno opravili svojo nalogo ter pridobili kolesarski izpit.

Učenci s podružnične šole Željne so izkoristili lepe sončne dni in učilnico preselili na bližnji travnik in vaško igrišče. Opazovali so naravo, se razgibali in iskali slikovna opozorila -piktograme. Nato so vsi navdušeni in polni znanja odšli nazaj v šolo. V sodelovanju z Društvom kmečkih žena so  ustvarjali na temo jesen. Likovni izdelki so na ogled v izložbenih prostorih bivše železnine.

V podaljšanem bivanju pa so odtiskovali, barvali, skratka ustvarjali s tempera barvami in z jesenskimi slikami olepšali otroški oddelek v Knjižnici Kočevje.

Učenci 4. in 5. razredov so se odpravili h kočevskemu jezeru. Tam so učitelji športa izvedli kros. Učenci so bili v veselem pričakovanju in se zavzeto pripravljali na tek čez drn in strn. Vsi so uspešno pretekli določeno razdaljo in prejeli priznanje za sodelovanje.

Učenci petošolci v oddelku podaljšanega bivanja pa so bili aktivni v delavnicah z naslovom Spoštujem se in se sprejemam.

Pretekli četrtek, 24. septembra, smo na šoli izpeljali šolsko tekmovanje v znanju iz logike. O rezultatih bomo poročali v prihodnjih novičkah.

Učenci osmih in devetega razreda so v četrtek izvedli prvi tehniški dan. Odpeljali so se proti Kočevski Reki in si tam ogledali žago Snežnik, proizvodnji obrat HS Les in Ranč Marina. Na ranču Marina so imeli priložnost zvedeti vse o konjih in njihovi oskrbi. Uslužbenec ranča Uroš jim je razkazal prostore, okolico in živali. Največ pozornosti so bili deležni konji, o katerih so učenci izvedeli veliko zanimivega, imeli pa so možnost konja tudi očistiti in osedlati.

(Obiskano 97 krat, Število ogledov danes: 1)