BRLOGČEVE NOVIČKE – November 2019

8.11. je na šoli potekalo šolsko tekmovanje iz prostorske predstavljivosti z imenom Matemček. Tekmovanja se je udeležilo 78 učencev od 1. do 9. razreda. Državnega tekmovanja, ki je potekal na naši šoli, se je udeležilo 19 učencev. Šest učencev je prejelo srebrno priznanje, Nino Janeš in Tjaša Novak pa sta prejela zlatega Matemčka. Vsem iskrene čestitke.

12.11. je k učencem prvega razreda prišla gospa Kobe, ki se je z učenci pogovarjala, kako skrbimo za zdravje in rast. Izvedli so gibalne aktivnosti in učence s slikovnim gradivom vzpodbujala k sodelovanju v pogovor. Sledilo je še ščetkanje zob in pogovor ob gradivu Zobni alarm.

13.11. so se prvošolci odpeljali na Škrabčevo domačijo. Ob razlagi lokalnega vodiča so spoznali, kako so živeli nekoč. Ogledali so si različne predmete in spoznali njihovo uporabo. Ogledali so si kozolec in stare pripomočke za delo na polju. Po vrnitvi v šolske prostore so naredili razstavo starih predmetov, ki so jih učenci prinesli in povedali, kar so si o predmetu zapomnili.

V petek, 15. 11., so se člani vrtnarskega krožka srečali z Ano Ogorelec, specialistko za zelenjadarstvo. Ogledali so si kratek filmček o kmetijah na Kočevskem. Z vonjanjem so prepoznavali zelišča in ugotavljali, zakaj se jih uporablja. Degustirali so več vrst domačih jabolk, domačo zelenjavo. Beseda je tekla tudi o pomenu slovenskega tradicionalnega zajtrka, zlasti o prepoznavnem kočevskem medu. Srečanje je bilo zanimivo in poučno.

V podaljšanem bivanju 1. razreda so začeli s projektom Naša mala knjižnica. Prebrali so že 1. knjigo in spoznali ustvarjalnike. Zagnano zbiramo hrano za muce in otroci se že veselijo, da bodo decembra osrečili nikogaršnje muce iz Društva za zaščito živali.

Naša šola je vključena v Šolsko shemo, kar pomeni, da je s strani Agencije republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja prejela odločbo, v kateri se ji za obdobje od 1.9.2019 do 24.6.2020 dodeli pomoč za dobavo svežega sadja in zelenjave. Sadje oz. zelenjava, ki je določena s strani Agencije razdeljujemo vsem učencem naše šole do porabitve dodeljenih sredstev.

V petek, 15. novembra, smo že osmič obeležili dan slovenske hrane, imenovan tudi Mednarodni dan hrane. Tradicionalni slovenski zajtrk pa se je letos zgodil na slovenskih šolah in vrtcih že devetič. Pobudo za ta dan je dala Čebelarska zveza Slovenije. Učenci so za zajtrk dobili: črn kruh, domače maslo, slovenski med in mleko. Ker vsi otroci ne zajtrkujejo doma, smo otroke na šolske radiu opozorili, kako pomemben je zajtrk zdrav življenjski slog. Zajtrk naj bi bil sestavljen iz polnovrednih žitnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov in seveda zelenjave ali sadja. Naša šola  tudi letos sodeluje z zadrugo Zakladi Kočevske, ki nam je dobavila ekološko mleko, jabolka, maslo in kočevski med. Tudi kruh je slovenskega izvora.

Osnovni cilj projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo se mladino in tudi širšo javnost, o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za širše okolje, pomenu tal in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in širšega okoljskega pomena.

v torek, 26. 11. so učenci sedmih razredov obiskali knjižnico Kočevje, kjer so izpeljali projekt Rastem s knjigo in v dar dobili knjigo.

OŠ Stara Cerkev so tudi letos obiskali knjižni sejem v Ljubljani. Na sejem so si ogledali razstavljene knjige, lahko so si kakšno knjigo tudi kupili.

Včeraj, v petek 29. 11., pa so učenci OŠ Stara Cerkev, ki radi ustvarjajo, obiskali petkovo popoldansko šolo. V ustvarjalnih delavnicah so ustvarjali božično-novoletne izdelke, ki jih bodo prodajali na ploščadi v Kočevju v mescu decembru.

(Obiskano 18 krat, Število ogledov danes: 1)