ŽUPANČIČEVA FRULICA 2019

9. in 10. maja so na OŠ Vavta vas, OŠ Log-Dragomer in OŠ Angela Besednjaka Maribor potekali 29. predizbori za Župančičevo frulico. To je deklamatorsko srečanje osnovnošolskih deklamatorjev druge triade. Na vseh treh predizborih se je predstavilo 75 mladih deklamatorjev iz 41 slovenskih osnovnih šol. Deklamatorji vnaprej dobijo nabor pesmi in letos so lahko izbirali med pesmicami Andreje Borin, in sicer so lahko izbrali pesmi z naslovom Pot, Večerja, Preplah, Obisk in Izlet, ki so bile objavljene v pesniški zbirki z naslovom V mesto mravlja se odpravlja. Nastope je ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Tjaša Koprivec Vuga, pesnica, prevajalka, urednica, radijska voditeljica; Gašper Jarni, dramski igralec, pevec, lutkar, sinhronizator; Mateja Perpar, prof. angleškega jezika, radijska napovedovalka, prevajalka, glasbenica, pravljičarka. Žirija je imela težko delo, saj je morala izbrati samo pet deklamatorjev, ki se bodo udeležili zaključne prireditve v Vinici 11. junija, kjer bodo izbrali najboljšega deklamatorja za leto 2019.

Letošnjega izbora sta se z OŠ Stara Cerkev udeležili petošolki Hana Rus in Lana Bižal, ki je bila za svojo interpretacijo pesmi Pot pohvaljena z besedami žirije: »Pot je izbrano in ubrano utrla Lana Bižal, juhej!«.

Obema udeleženkama izbora iskreno čestitamo. Bistvo tovrstnih srečanj je predvsem to, da mladi berejo izvirno slovensko poezijo in jo po svoje čutijo in interpretirajo.

Gabrijela Pohar

(Obiskano 29 krat, Število ogledov danes: 1)