Brlogčeve novičke

Na pobudo Svetovne zveze društev turističnih vodnikov se od leta 1990 21. februar praznuje kot svetovni dan turističnih vodnikov. Na ta dan, ko je bila svetovna organizacija ustanovljena, turistični vodniki organizirajo vodenja po različnih lokacijah. S tem predstavijo poklic turističnega vodnika. Turistični vodnik je tista oseba, ki obiskovalcu predstavi dediščino in življenje v domačem kraju. Domačini običajno ne obiščemo  domačega kraja, a na ta dan nam je to omogočeno. Letos so turistični vodniki praznovali tudi v Kočevju. Zavod Kočevsko je pripravil brezplačna vodenja po Kočevju, Stari Cerkvi in Kočevski Reki.

Osnovna šola Stara Cerkev se je tudi pridružila praznovanju mednarodnega dne turističnih vodnikov. Učence je s svojim širokim znanjem po domačem kraju popeljal turistični vodnik Mihael Petrovič ml. Pridružila se mu je skupina nadarjenih učencev in predstavniki šolske skupnosti. O Stari Cerkvi smo izvedeli zares veliko zanimivega.

V četrtek, 21. februarja, se je skupina učencev udeležila lončarske delavnice v Rokodelskem centru v Ribnici. Ob prihodu nam je kustosinja muzeja v Miklovi hiši predstavila delovanje muzeja, muzejske zbirke, razložila pa je tudi, kako nastaja suha roba. Predstavila je lončarsko in pletarsko šolo. Na delavnici smo izdelovali glinene skodelice, preizkusili smo se na lončarskem vretenu, izdelali pa smo tudi znamenito ribniško piščalko v podobi petelinčka. Na koncu smo si v Ribniškem gradu ogledali razstavo o čarovništvu na Slovenskem. Spoznali smo, kako so potekali ti procesi, videli pa smo kar nekaj mučilnih naprav, še posebej nam je grozo vzbujal mučilni stol z žeblji.

V četrtek je potekalo  tekmovanje Kresnička. Sodelovalo je 8 učencev 4. in 5. razreda. Naloge so bile zelo zahtevne, a so jih vseeno večinoma uspešno reševali.

Dan pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, je na OŠ Stara Cerkev potekala prireditev, na kateri učenci, s svojimi nastopi, obeležijo slovenski kulturni praznik. Učenci vseh razredov so s petjem, igranjem na inštrumente in recitacijami sodelovali na tradicionalni prireditvi. Vse navzoče je nagovorila tudi ravnateljica ga. Sonja Veber, ki je nagrajencem Prešernovega literarnega in likovnega natečaja podelila nagrade in priznanja. Vsem nagrajencem čestitamo!

(Obiskano 47 krat, Število ogledov danes: 1)