PESTER TEDEN OTROKA NA OŠ STARA CERKEV

V ponedeljek, 7. oktobra, so imeli devetošolci kulturni dan. Obiskali so rojstno vas pomembnega Slovenca Primoža Trubarja. V hiši so prisluhnili zgodbi o življenju in delu avtorja slovenskega knjižnega jezika. V galeriji Skedenj so imeli knjigoveško delavnico, v kateri so si ogledali izdelavo knjige. Povzpeli so se do vaške cerkve, o kateri je pisal Trubar v svoji znameniti pridigi.

V torek, 8. oktobra, so učenci od 4. do 6. razreda odšli na športni dan, in sicer so se odpeljali do vasi Kaptol in se preko Podsten in Suhorja spustili do Žage in reke Kolpe, nato pa se povzpeli do gradu Kostel. Tam jih je pričakal turistični vodnik Uroš Jelenovič in jim predstavil o zgodovini gradu Kostel. Učenci so si v grajskih prostorih lahko ogledali tri razstave, in sicer razstavo o krošnjarstvu, ki jo je pripravil Pokrajinski muzej Kočevje, o razvoju čebelarstva na Slovenskem, ki jo je na grad pripeljal Muzej čebelarstva iz Radovljice in razstavo o začetkih čebelarjenja na Kočevskem Zavoda Putscherle iz Stare Cerkev.

Učenci od 7. do 9. razreda so svoj športni dan preživeli na Fridrihštajnu. Do razvalin gradu so se povzpeli po grajski poti iz Podgorske ulice v Kočevju. Učitelj Bojan je učencem povedal znamenito ljubezensko zgodbo o Veroniki Deseniški in Frideriku Celjskem. Učenci so se v dolino vrnili po drugi poti, spustili so se po dolgovaškem smučišču do Braunarice in si tam povrnili moči.

V sredo, 9. oktobra, je na šoli potekal projektni dan – tehnično/naravoslovni dan Medana pot. Učitelji so za učence vseh razredov pripravili delavnice. Sprva sta učence v šolski telovadnici nagovorila čebelar gospod Knežič in  vodja projekta RTM gospaTina Žele. Delavnice, ki so potekale kasneje so bile povezane s tematskim letom občine Kočevje Leto čebel in medu.

V kuharski delavnici, ki sta jo vodili Andreja Krese in Marija Turk so učenci pripravljali medeno pecivo: medenjake, medene prijatelje, puhasti medeni kolač in ovsene medene piškote.

V delavnici medene kozmetike so učenci pod mentorstvom Eve Merhar izdelali: kremo za obraz, balzam za ustnice in trdi parfum. Vsi izdelki vsebovali poleg vseh drugih sestavin tudi med.

Delavnica čebelarjeva opravila je potekala pod mentorstvom dolenjevaškega čebelarja  Mirka Merharja in učiteljev Jasmine Tomšič in Bojana Poharja. Čebelar je učencem pokazal orodje in pripomočke, ki jih uporablja pri svojem delu, demonstriral je tudi pripravo osnove za satje.

V likovni delavnici so učenci na lesene deščice risali motive za panjske končnice. Delavnico sta vodili učiteljici Katica Kamnik in Helena Mate Lovšin.

Delavnica razvoj čebelarstva na Slovenskem je potekala pod mentorstvom Blanke Klun in Zdenke Špolar. Raziskovali pa so zgodovino čebelarstva na Slovenskem in izdelali plakate za razstavo v avli.

Multimedijska delavnica je potekala v računalniški učilnici. Vodila sta jo Bojana Oberstar Bižal in Danilo Bižal. Učenci so se učili izdelati animirani film na temo čebel in čebelarstva s pomočjo mobilnega telefona in aplikacije Stop Motion Studio.

Pri novinarsko-literarni delavnici, ki sta jo vodili Irena Hodnik in Gabrijela Pohar, so učenci lahko ustvarjali na temo čebel, kot novinarji so obiskali vse delavnice in o delu poročali na šolskem radiu in na šolski spletni strani. Obiskala pa jih je tudi kočevska krajinska arhitektka Tanja Štajdohar in jih popeljala po okolici Stare Cerkve ter jih predstavila krajino s stališča živalskih vrst.

Učenci razredne stopnje so po predavanju čebelarja ravno tako ustvarjali v razredih s svojimi učiteljicami. Izdelovali so čebele, panje, risali panjske končnice, plesali čebelji ples in se veliko pogovarjali o čebelarstvu.

Vse kar je nastalo izpod spretnih prstov naših učencev si lahko ogledate v avli šole in v posameznih razredih, v nastajanju pa je tudi kratek filmček s prikazom vsega dogajanja. Vse dogodke je v fotografski objektiv lovil učitelj Aleš Cimprič.

V petek, 11. oktobra, smo teden otroka  zaključili z dvema delavnicama za sedmošolce in devetošolce v organizaciji Amnesty International, na katerih smo razbijali predsodke in se pogovarjali o pravicah v povezavi s podnebnimi spremembami. V avli šole pa je šolska skupnost z Rdečim križem Kočevje organizirala akcijo Drobtinica, na kateri so učenci prodajali kruh. Izkupiček te akcije bo šel v šolski sklad.

Toja, Lana, Sara, Ina, Patricija, Manca, Lara in mentorica novinarskega krožka Gabrijela Pohar

(Obiskano 14 krat, Število ogledov danes: 1)