Brlogčeve novičke

V torek, 28. 5. 2019, je na OŠ Stara Cerkev potekal že tradicionalni šolski direndaj, ki ga pripravljamo ob bližajočem se zaključku šolskega leta. Tema letošnjega Šolskega direndaja je bilo Medgeneracijsko sodelovanje.

Učenci prvih in drugih razredov so 16.5.2019 imeli naravoslovni dan. Odpeljali so se v Vače na pastirski dan. Tam so prepevali pastirske pesmi, sodelovali v igrah, s katerimi so si nekoč krajšali čas na paši. Dobili so tudi pastirsko malico. V manjših skupinah so poslušali zgodbe o živalih, ki jih srečujejo pastirji. Živaloljubčki pa so živali ježka, kačo, žabo, polža, grlico, miško in kozo pobožali, pocrkljali in se tudi z njo fotografirali. Na krajšem sprehodu je otroke pozdravil palček, ki je otrokom orisal, kako so pridelovali lan. Kraj je znan po vaški situli, ki so si jo otroci lahko ogledali v naravni velikosti.

10. maja je na šoli potekalo tekmovanje iz logike z imenom Logična pošast. Svoje znanje je preizkusilo 83 učencev. Osemnajstim se je uspelo uvrstiti na državno tekmovanje, ki je bilo v soboto, 25.5., v Kočevju. Z zlatim dosežkom Mance Marčelja, s srebrnimi  diplomami Jakoba Memedovića, Lize Rus, Dalyn Rački, Lije Tišlerič, Jake Vovka, Naje Mutić in Taja Pavlina so učenci dokazali znanje ter  vztrajnost. Čestitamo!

9. in 10. maja so na OŠ Vavta vas, OŠ Log-Dragomer in OŠ Angela Besednjaka Maribor potekali 29. predizbori za Župančičevo frulico. To je deklamatorsko srečanje osnovnošolskih deklamatorjev druge triade. Na vseh treh predizborih se je predstavilo 75 mladih deklamatorjev iz 41 slovenskih osnovnih šol. Deklamatorji vnaprej dobijo nabor pesmi in letos so lahko izbirali med pesmicami Andreje Borin, in sicer so lahko izbrali pesmi z naslovom Pot, Večerja, Preplah, Obisk in Izlet, ki so bile objavljene v pesniški zbirki z naslovom V mesto mravlja se odpravlja. Nastope je ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Tjaša Koprivec Vuga, pesnica, prevajalka, urednica, radijska voditeljica; Gašper Jarni, dramski igralec, pevec, lutkar, sinhronizator; Mateja Perpar, prof. angleškega jezika, radijska napovedovalka, prevajalka, glasbenica, pravljičarka. Žirija je imela težko delo, saj je morala izbrati samo pet deklamatorjev, ki se bodo udeležili zaključne prireditve v Vinici 11. junija, kjer bodo izbrali najboljšega deklamatorja za leto 2019.

Letošnjega izbora sta se z OŠ Stara Cerkev udeležili petošolki Hana Rus in Lana Bižal, ki je bila za svojo interpretacijo pesmi Pot pohvaljena z besedami žirije: »Pot je izbrano in ubrano utrla Lana Bižal, juhej!«.

Obema udeleženkama izbora iskreno čestitamo. Bistvo tovrstnih srečanj je predvsem to, da mladi berejo izvirno slovensko poezijo in jo po svoje čutijo in interpretirajo.

V ponedeljek, 20. 5., so se učenci 6., 7. in 8. razreda podali na kulturni dan v Ljubljano v Mestni muzej. Šestošolci so spoznali življenje v Emoni, sedmošolci srednjeveško Ljubljano in osmošolci so si ogledali Plečnikove znamenitosti in njegova dela.

Učenci šestega in sedmega razreda so imeli v četrtek, 23. 5., športni dan. Odšli so na plavanje v Dolenjske Toplice.

(Obiskano 88 krat, Število ogledov danes: 1)