Brlogčeve novičke od 19. 11. do 23. 11. 2018

V soboto, 17. 11. 2018, je v Postojni potekalo državno tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni. Udeležile sta se ga dve učenki naše šole: Tjaša Gorec iz 9. a in Neli Jolič iz 8. b razreda. Na podlagi rezultatov je Tjaša Gorec na državnem tekmovanju iz znanja o sladkorni bolezni pridobila srebrno priznanje.

Vsako leto se na OŠ Stara Cerkev udeležimo tudi tekmovanja iz znanja prostorske predstavljivosti z imenom Matemček. Na šolskem tekmovanju se je pomerilo 82 učencev. Na državno tekmovanje, ki je potekalo, 24. 11. 2018 na OŠ Zbora odposlancev se je uvrstilo  14 tekmovalcev. Pet učencev je prejelo priznanja: prvošolka Hana Jasenc zlato, učenci Jaka Vovko, Manca Marčelja, Pablo Porenta in Nik Bartol pa srebrna.

Brlogčeve novičke od 5. 11. do 16. 11. 2018

Naša šola OŠ Stara Cerkev je vključena v Shemo šolskega sadja, kar pomeni, da je s strani Agencije republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja prejela odločbo, v kateri se ji za obdobje od 1.9.2018 do 24.6.2019 dodeli pomoč za dobavo svežega sadja in zelenjave. Sadje oz. zelenjava, ki je določena s strani Agencije razdeljujemo vsem učencem naše šole do porabe dodeljenih sredstev.

16.11.2018 je na OŠ Stara Cerkev potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci so zajtrkovali kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Naša šola  tudi letos sodeluje z zadrugo Zakladi Kočevske, ki nam je dobavila ekološko mleko, jabolka, maslo in kočevski med. Tudi kruh je slovenskega izvora.

Učenci prvega razreda so po poslušanju novic na šolskem radiu Štorklja, pojedli zajtrk, se pridružili pevskemu zboru petju pesmi Čebelar. Dopoldan so si polepšali z ogledom oddaje Ribič Pepe o Kranjski sivki. Da razredni čebelnjak ni ostal prazen, so izdelali čebelice in jih prilepili nanj.

Tretješolci pa so po skupnem delu odšli v Koblarje, kjer jih je počakal Domnov dedi Tone Žagar in jim pokazal in razložil vse o čebelah. Učenci so poskusili tudi med, ki ga je gospod Tone pripravil zanje. Po vrnitvi v šolo so se pogovarjali o Šolski shemi in izdelali zabojčke s sadjem.

Otroški pevski zbor je po zajtrku v avli šole zapel Slakovega Čebelarja. Zboru so prisluhnili vsi učenci in zaposleni na šoli.

Osnovni cilj projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo se mladino in tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za širše okolje, pomenu tal in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in širšega okoljskega pomena.

Učenci prvega, tretjega in petega razreda so imeli naravoslovne dneve. Petošolci so se         najprej seznanili s potekom naravoslovnega dne. Nato so v skupinah pripravili pogrinjke za mize. Vsaka skupina je mizo pogrnila z belim prtom in ga prekrila z rumenim nadprtom. Naredili so tudi pogrinjke iz prtičkov.  Pred zajtrkom so se pogovorili tudi o bontonu pri prehranjevanju. Ob 8.00 so učenci zaužili tradicionalni slovenski zajtrk (kruh, maslo, med, mleko, jabolko). Nato pa so se pridružili preostalim učencem šole v avli in s pomočjo pevskega zbora zapeli pesem Čebelar. Po prihodu v učilnico so odkrivali in razlagali pomen o pregovorov, ki so se navezovali na zdrav način življenja.

Ko je pogovor nanesel na pravilno shranjevanja hrane, so  izdelali hladilne škatle. Učenci so v šolo prinesli škatle za čevlje in stiropor, s pomočjo katerega smo le-to izdelali. Bili so navdušeni nad rezalnikom za stiropor in vsi so želeli ves čas rezati.

Zadnjo šolsko uro pa so se odpravili v gospodinjsko učilnico, kjer so pripravili ovsene piškote z banano. Učenci so zelo uživali v delu in komaj čakali, da bodo piškote poskusili.

Danes poteka državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni. Vsi držimo pesti za naši tekmovalki Tjašo in Neli.

(Obiskano 49 krat, Število ogledov danes: 1)