EKSURZIJA V ŠKOFJO LOKO

Šestošolci in sedmošolci so na ekskurzijo odšli v četrtek, 4. oktobra, in sicer so obiskali Škofjo Loko, Visoko in Poljane. V Škofji Loki so spoznavali srednji vek, ogledali so si razstavo na Loškem gradu in se sprehodili po srednjeveških ulicah mesta. Naučili so se, da so se v Škofji Loki obrtniki povezovali v cehe, da je v škofjeloškem grbu upodobljen zamorec s krono, ker je bil to služabnik, ki je rešil škofa pred medvedom. Izvedeli so, da so nune na gradu podrle srednji stolp, da so lahko zgradile šolo za deklice. Poleg gradu so si ogledali staro kmečko hišo, presenetila so jih majhna okna in dejstvo, da so v eni postelji spali kar trije otroki, da so otroci spali celo po klopeh in na krušni peči in da so imeli črne kuhinje. Ker je mestni trg Škofje Loke pogorel, hiše so bile namreč lesene, so zgradili še Spodnji trg.

Na Visokem so obiskali posestvo Ivana Tavčarja in se sprehodili do družinske grobnice. V hiši so si ogledali  Tavčarjevo kuhinjo in jedilnico.

V Poljanah nad Škofjo Loko pa so si ogledali Šubičevo hišo, rojstno hišo dveh slovenskih slikarjev, Janeza in Jurija Šubica, ki sta živela in delovala v 2. polovici 19. stoletja. Udeležili so se tudi likovne delavnice, in sicer risali so karikature Ivana Cankarja.

Novinarski krožek

(Obiskano 46 krat, Število ogledov danes: 1)