V soboto, 9.12.2023, smo se učenci in mentorice treh osnovnih šol iz Kočevja in okolice odpravili na zimski pohod na bližnji Mestni vrh. Zimsko opremljeni smo ob 9. uri zjutraj krenili s parkirišča v Podgorski ulici. Naša smer hoje je bila Koča pri Jelenovem studencu, navzgor pa smo se odpravili po Kalanovi planinski poti. Zaradi padavin je bila pot razmočena in blatna, vreme pa precej megleno. Že ob prvi prelomnici smo naleteli na sneg, kar je zelo popestrilo vzdušje v skupini, saj se nismo mogli ogniti glavni zimski panogi – kepanju. Do Koče pri Jelenovem studencu smo živi in zdravi prispeli po slabih dveh urah zmerne hoje.

V koči so nas pričakali topli napitki in domači keksi (zahvala gre PD Kočevje), predvsem pa zakurjena peč v skupinski sobi, ki nas je lepo pogrela. Po malici smo se odpravili na travnik pred kočo, ki ga je že lepo grelo sonce. Naloga mladih planincev je bila najti skriti zaklad. Učenci so se razpršili po bližnji okolici in ni minilo dolgo, ko so se že zopet sladkali z najdenim zakladom… Ob pol enih smo se s težkim srcem poslovili od sončnih žarkov in se podali nazaj v megleno Kočevje.

Pot navzdol nas je vodila delno po Grajski poti, delno pa tudi po cesti, saj so bili nekateri odseki planinske poti preveč spolzki za hojo navzdol. Ko so bili nahrbtniki že težki in noge utrujene, smo končno prispeli na izhodišče naše poti, veseli, ker smo ponovno doživeli zabavno planinsko izkušnjo.

Julija Valentić, mentorica PK OŠ Stara Cerkev

(Obiskano 43 krat, Število ogledov danes: 1)