Pozdravljeni dragi Brlogčarji!

Pričelo se je novo šolsko leto in čas je, da se ponovno oglasimo z novičkami tudi iz OŠ Stara Cerkev.

1.9. je ob 15.uri v šolski telovadnici potekal svečan sprejem prvošolčkov in njihovih staršev. Vsak prvošolček je ob prihodu prejel rumeno rutko in broško ter se slikal s svojimi starši.

Sledil je nagovor ravnateljice in podžupana.

Prvošolčki so si nato ogledali čarovniške trike čarodeja Tonija. Zelo so bili navdušeni, presenečeni in so uživali, saj so bili tudi sami vključeni v potek čaranja.

Vsak prvošolec je svečano prejel tudi diplomo« POSTAL SEM ŠOLAR«.

Sledilo je skupinsko slikanje prvošolčkov, njihovih učiteljic, ravnateljice, pomočnice ravnateljice in udeležencev Občine Kočevje.

Skupno so se pogostili v matični učilnici, starši pa so se skupaj z ravnateljico pogostili v šolski jedilnici.

Po končani prireditvi so prvošolci skupaj s starši odšli domov.

Starši so bili zelo navdušeni in presenečeni nad sprejemom njihovih otrok. Iz njihovih ust je bilo slišati veliko pohval.

8.9. je na stadionu Gaj v Kočevju potekala MINI OLIMPIJADA za učence vseh kočevskih osnovnih šol od 1. do 3. razreda ter učence POŠ Željne. Učenci so se zjutraj zbrali na stadionu, kjer jih je pozdravil Foksi, maskota olimpijade. Skupaj so zapeli himno in se ogreli, nato pa se po razredih razporedili na 26 postaj. Na vsaki postaji so spoznali različen športni klub, s čim se ukvarjajo in česa se lahko naučijo. Učenci so bili navdušeni. Na koncu so dobili tudi nagrado za sodelovanje in priznanje.

8.9.2023 so imeli 4. razredi športni dan v Željnske jame. Pot je vodila skozi Klinjo vas in Željne. Pred odhodom v jamo so učenci pomalicali , nato si pripravili svetilke in odšli v jamo. Po ogledu so se vrnili proti šoli. Postanek je bil še na igrišču v Klinji vasi, kjer so se malo odpočili in potešili žejo.

13. 9. zjutraj so se učenci 1. razreda zbrali v jutranjem krogu. Pogovarjali so se o prometu, si ogledali slikovno gradivo in risali na temo prometa. Po malici sta jih obiskala policista- za vsak oddelek. Skupno so obnovili pravila v prometu- varnost, hoja, odsevna telesa, prečkanje ceste, prometne znake….Učenci so pripovedovali o lastnih izkušnjah in obnovili pravila v prometu.

Nato so v dveh skupinah odšli s policistoma na dvorišče in krajši sprehod v okolici šole in obnovili pravila, obnašanje na cesti ter si ogledali prometne znake, ki veljajo za pešce. Vadili so prečkanje ceste čez prehod za pešce.

 

13. 9. so imeli učenci POŠ Željne naravoslovni dan. Sprehodili so se okoli jezera in si ogledali tamkajšnja naravna okolja: mlako, travnik, gozd, jezero ter rastline in živali. O videnem so se pogovarjali ter se na koncu tudi skupaj fotografirali.

14.9. pa je učence POŠ Željne obiskal policist. Prav tako so se pogovarjali o varnosti v prometu ter pravilih, ki veljajo za pešce. Sprehodili so se s policistom in ob hoji upoštevali pravila varnosti. Na koncu so dobili pobarvanko: Varna pot v šolo in domov.

19. 9. je so imeli učenci 1. razredov zdravstveno vzgojo. Dan je potekal v dveh delih. V prvem delu so se spoznali s projektom zobni alarm. Pogovarjali so se o skrbi za zobe in si ogledali predstavitveni material. V drugem delu pa jih je obiskala gospa Marija Kobe, medicinska sestra ZD Kočevje. Predstavila jim je pomen zdravega načina življenja – hrana, pijača, osebna higiena, gibanje in spanje. Znanje so na koncu utrdili z reševanjem nalog na listih.

26. in 27. 9. je za učence od 1. do 5. razredov potekala zobna preventiva. Obiskala jih je gospa Žana Petrović, zobozdravnica ZD Kočevje, ki bo v tem šolskem letu redno preverjala zdravje zob učencev razredne stopnje. V razredih je najprej izvedla začetno predavanje o ustni higieni, pravilnem ščetkanju ter pomenu čistih zob za naše zdravje. Nato pa preverila stanje zob učencev. Učenci POŠ Željne pa so zobno preventivo izvedli 21. 9. Učenci so dobili nove zobne ščetke ter radirke v obliki zobka.

21.9.2023 so imeli 4. razredi naravoslovni dan : raznolikost v naravi, drevesne vrste. Dan je potekal v dveh delih. V prvem delu so prepoznavali drevesne vrste po listih, lubju, plodovih in lesu. Nato so na terenu ,v bližnji okolici prepoznavali drevesa, merili obseg debla, približno višino drevesa, naredili odtis lubja, odtis lista in nabrali plodove. Vrnili so se v učilnico, kjer so izdelali knjižico, v katero bodo zapisovali spremembe na drevesu skozi vse šolsko leto. Dobili so jasna navodila za opazovanje.

28.9. je za učence 3. razredov potekal športni dan. Odpravili so se na jesenski pohod v gozd. Dan so zaključili z igrami na šolskem igrišču.

Podjetniški inkubator Kočevje in ljudska univerza sta 7. 9. 2023 v Športni dvorani v Kočevju pripravila Festival poklicev. Predstavilo se je več kot 30 podjetij in organizacij. Predstavili so poklice, ki jih potrebujejo, ter možnosti zaposlitve. Festival je obiskalo 450 učencev in dijakov. Med njimi tudi devetošolci OŠ Stara Cerkev.

Podjetja so mladim predstavili 34 različnih poklicev, predvsem tistih, ki jih potrebujejo na območju Kočevja in Ribnice ter Notranjske. Poklice so predstavili  devetošolcem iz desetih osnovnih šol ter dijakom Gimnazije in srednje šole Kočevje.

9. razredi so 13. 9. odšli na ekskurzijo v Celje, kjer so si najprej ogledali Stari grad v Celju. Tam so imeli voden ogled po gradu, kjer so spoznavali zgodovino celjskih grofov. V spodnjem delu Friderikovega stolpa so si učenci ogledali tudi razstavo mučilnih naprav iz časa srednjega in novega veka. Nato so pot nadaljevali proti Tropski hiši v središču Celja, kjer so si ogledali živali in rastline tropskega toplotnega pasu. Učenci so imeli na delavnici tudi priložnost prijeti kačo.

V torek, 19. 9., so učenci šestih razredov imeli kulturni dan – ogledali so si Grad Kostel. Spoznali so zgodovino gradu, se seznanili z življenjem preprostega prebivalstva v preteklih stoletjih, s krošnjarstvom in kostanjarstvom.

Učenci osmih razredov so v okviru naravoslovnega dne v sredo, 20. 9. izvedli ekskurzijo. Pot jih je vodila proti primorski. Najprej so si v Hrastovljah ogledali cerkvico in v njej znamenito fresko Mrtvaški ples. Z vožnjo po Luki Koper so ob pomoči vodiča spoznali razsežnosti našega največjega pristanišča za tovorni promet. Za konec smo se ustavili še v Sečoveljskih solinah, kjer so nam razkazali in povedali zanimivosti o pridobivanju morske soli.

V četrtek, 28. 9., smo na šoli izvedli tekmovanje v znanju iz logike. Učenci od 4. do 9. razreda so reševali logične in lingvistične naloge.

 

Lep pozdrav iz OŠ Stara Cerkev!

Novičke zapisali Maša in Helena     

(Obiskano 21 krat, Število ogledov danes: 1)