Pozdravljeni dragi Brlogčarji!

V tednu otroka so učenci POŠ Željne izvedli tehniški dan. 5. 10. so izvedli tehniški dan z naslovom: Igrača iz odpadnega materiala. Pri izdelovanju so uporabili papirnate tulce, papirnate krožnike, gumbe, zamaške, žice, papir…..lepilo, škarje in po predlogi izdelali robota in samostojno igračo, pri kateri so uporabili papirnati krožnik – nastale so pošasti, pisani metulji, smešni obrazi… 10. 10. jih je obiskala medicinska sestra Marije Kobe. Tema delavnice, ki jo je izvedla z učenci: Higiena telesa.11. 10. so izvedli športni dan na dvorišču šole: Štafetne igre s poudarkom na bontonu športnega obnašanja. V podaljšanem bivanju so se veliko pogovarjali o pravilnem čiščenju zobk , izvedli so tudi delavnico na dano temo. Učenci so preko animiranih likov in didaktičnih pripomočkov spoznali zakaj je pomembna higiena, tako zobk kot na splošno v našem življenju. Obiskala jih je tudi medicinska sestra Žana, ki je preverila, kako so čisti zobki in če jih učenci pravilno ščetkajo. Za dobro opravljeno delo so učenci prejeli štampiljko.

Učenci 3. razredov so odšli 9. 10. na ekskurzijov Šentjernej. Tam so si ogledali muzej na prostem ter se seznanili z življenjem, kakršnega so živeli ljudje na slovenskem podeželju 200 let nazaj. V črni kuhinji so spekli kruh ter si ogledali živali. Nato so obiskali še bližnji samostan in spoznali življenje menihov, ki tam živijo v čisti tišini ter molijo. Učence 3. razredov je 26. 10. obiskala zobozdravnica ter preverila, kako skrbijo za svoje zobke.

OŠ Stara Cerkev zopet sodeluje na Dnevih evropske kulturne dediščine. Letos poteka ta vseevropska prireditev pod sloganom Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici. Osrednja evropska tema najbolj prepoznavnega kulturnega dogodka pod pokroviteljstvom Sveta Evrope in Evropske komisije, na katerem sodeluje oseminštirideset držav podpisnic Evropske kulturne konvencije, je letos Nesnovna kulturna dediščina.

Tudi letos iščemo povezave v dediščini in z zgodbami naše skupne preteklosti. Zanima nas, kako so naši predniki živeli, katere tradicionalne načine gradnje, materiale in orodja so uporabljali. Letos pa smo se ob skupni evropski temi – nesnovna kulturna dediščina – posvetili spoznavanju znanj, spretnosti in veščin, ki so jih včasih pri tem uporabljali. Pomembna se nam zdijo redka in dragocena tradicionalna znanja, spretnosti, obrti in poklici, ki žal izginjajo. Pomembno je, da zagotovimo prenos znanja in veščin na mlajše generacije.

Program dogodkov in dejavnosti sooblikujemo muzeji, galerije, knjižnice, arhivi, vrtci, osnovne in srednje šole ter gimnazije, območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Med 23. septembrom in 10. oktobrom se je zvrstilo več kot 450 dogodkov širom po Sloveniji in v zamejstvu. Slavnostno odprtje dnevov je bilo 23. septembra v Beltincih.

Naša šola se je dogodkom pridružila z razstavo izdelkov, ki so jih včasih znali izdelati naši predniki. Tako je moč na razstavi videti izdelke s področja suhorobarstva, pletarstva, lončarstva, zvončarstva, tkalstva, mizarstva, čipkarstva, obodarstva … Razstavo smo poimenovali Bilo je nekoč. Ogledate pa si jo lahko v zgornji avli šole.

Ljubljanski maraton je velik mednarodni dogodek, ki vsako leto privabi več kot 20.000 tekačev z vsega sveta.

Prejšnji konec tedna je bila Ljubljana v znamenju 27. Volkswagen ljubljanskega maratona. Največji športno-rekreativni dogodek v državi se je v soboto dopoldne začel z Lumpi tekom, v katerem so se najmlajši tekači pomerili v teku na 200 metrov. Sledili so teki osnovnošolcev in popoldne ob 16. uri še tek srednješolcev na 3150 m. V nedeljo so bili na programu teki na 10, 21 in 42 km, tek na 42 km je štel tudi za državno prvenstvo.

Osnovnošolci smo se na tek prijavljali pri učiteljih športne vzgoje. Pri njih smo dobili tudi štartno številko s posebnim čipom, ki merijo čas. Pretekli smo lahko 600, 1350 ali 1800 metrov. Za tiste, ki smo pridno trenirali, je taka razdalja mala malica. Nekoliko bolj so se morali potruditi dijaki srednjih šol, saj so se spopadli s 3150 metrov dolgo progo. Na otroške teke se je letos prijavilo skoraj 9000 mladih tekačev. Z naše šole nas je bilo 36, spremljali pa so nas učitelji športa Bojan, Jože in Julija. Hvala jim za to res enkratno izkušnjo.

Seveda smo se na koncu nagradili z obiskom znane restavracije s hitro hrano.

Medšolsko tekmovanje iz slovenščine

SLOVENŠČINA NA DLANI – Po inovativni poti do novega znanja

V okviru programa za nadarjene smo se v letošnjem šolskem letu pridružili novemu spletnemu tekmovanju Slovenščina na dlani. Tekmovanje je potekalo v spletnem okolju od 16. 10. 2023 do 27. 10. 2023.

Organizator tekmovanja je bila Univerza v Mariboru (FERI in FF), in sicer v okviru projekta Slovenščina na dlani 2: nadgradnja učnega e-okolja. Sodelujoči na tem tekmovanju so bili lahko učenke in učenci od 6. do 9. razreda in dijakinje in dijaki vseh letnikov.

S prijavo v e-okolje Slovenščina na dlani smo dobili povezavo do testa za reševanje (na voljo je 1 test za OŠ in 1 za SŠ). Z reševanjem smo zbirali točke, pri čemer vsak pravilni odgovor prinesel eno točko. Tekmovanje je potekalo preko individualnih profilov v učnem e-okolju (potrebna je registracija oz. vstop v e-okolje z Arnesovo digitalno identiteto). Vsak sodelujoči je tekmoval za svojo šolo, pri čemer je lahko test rešil le enkrat. Vsebine, ki jih je test zajemal, so bile s področja frazeologije, razumevanje besedila in pravopisa. Bilo je zabavno in nič pretirano težko.

Prvi teden v oktobru je že tradicionalno poimenovan kot teden otroka. Na OS Stara Cerkev smo ga obeležili s tradicionalno akcijo »Drobtinica«, kjer so osnovnošolci in zaposleni kupili kruh, prispevki pa bodo šli v Šolski sklad. Učenci so se v četrtek posladkali s samopostrežno malico in v petek imeli gibalni odmor. V mesecu oktobru pa šolska skupnost zbira otroška oblačila in obutev za otroke v stiski.

V tednu od 9. do 13. oktobra so učenci sedmih, osmih in devetih razredov preživeli v šoli v naravi v CŠOD centru Radenci. V prečudovitem sončnem vremenu so izvedli veliko poučnih, zabavnih in športnih aktivnosti v naravi. Preizkusili so se v plezanju, vožnji s kanuji po reki Kolpi, lokostrelstvu, manjkalo ni niti kolesarjenje in seveda pohodništvo. Naučili so se korake nordijske hoje, odšli na daljši pohod do jame Kobiljače, spoznavali vozle in orientacijo v kraju ter se imeli lepo ob večernih animacijah in druženju.

Tudi v tem šolskem letu je OŠ Stara Cerkev vključena v projekt šolska shema, ki je ukrep skupne kmetijske politike EU, in vsem učencem zagotavlja brezplačen dodatni obrok določenih vrst sadja in zelenjave.

V soboto, 21 oktobra, se je učenec 9. razreda udeležil regijskega tekmovanja v znanju logike, ki je potekalo na OŠ Brinje v Grosuplju.

Lep pozdrav iz OŠ Stara Cerkev!

Novičke zapisali Maša in Helena     

(Obiskano 16 krat, Število ogledov danes: 1)