V soboto, 18.11.2023, smo se učenci in mentorice treh osnovnih šol iz Kočevja in okolice odpravili na planinski izlet proti Primorski. Naš cilj je bila vasica Hrastovlje, odkoder smo se podali na 14 kilometrov dolgo krožno pot po bližnji planoti, ki se imenuje Kraški rob.

Kraški rob označuje pokrajino v koprskem zaledju, kjer se kraška planota prevesi v flišno pokrajino slovenske Istre in tako predstavlja mejo med celinskim in primorskim delom Slovenije. Planota se razteza od gradu Socerb do Mlinov, ki se nahajajo ob slovensko-hrvaški meji.

Na naši poti smo lahko občudovali značilnosti kraške in mediteranske pokrajine, kot na primer strme apnenčaste stene, ki so dom ogroženim vrstam ptic, velike travnike, porasle z redkimi borovci ter prekrasnim rdečim rujem, velike nasade oliv, zelene griče, med katerimi so se skrivale male primorske vasice in na vrhu stene bili nagrajeni s prekrasnim razgledom na Koprski in Tržaški zaliv.

Vreme nam je bilo ves čas naklonjeno, saj nas je celotno pot grelo poznojesensko sonce, tako da smo se večji del poti sprehajali kar v kratkih rokavih. Na vrhu planote, nad starorimsko utrdbo, kjer smo naredili glavni postanek in pomalicali, je kar precej pihalo, zato so nam prav prišle tudi vetrovke in kape. Vzdušje je bilo ves čas veselo, kljub precej dolgi poti, ki smo jo morali prehoditi in domov smo se zopet vrnili bogatejši za lepo izkušnjo in polni vtisov.

Julija Valentić, mentorica PK OŠ Stara Cerkev

(Obiskano 28 krat, Število ogledov danes: 1)