Že vrsto leto učencem predmetne stopnje ponudimo obisk Slovenskega knjižnega sejma v Ljubljani. Letos se je za popoldanski odhod na sejem odločilo 17 učencev. Za ogled smo izbrali četrtek, 23. novembra. Letošnja ponudba je bila tako kot vsa leta pestra in zanimiva, saj slovenski založniki vedno znova presenetijo z novimi naslovi, aktualnimi temami, odličnimi ilustracijami. Sejem je letos že drugič potekal na Gospodarskem razstavišču, kar je bila dobra odločitev, saj se obiskovalci izognejo gneči.

Poleg samega ogleda in nakupa knjig  v obeh dvoranah razstavišča smo lahko obiskovalci prisluhnili tudi pogovorom z avtorji, prevajalci in ilustratorji. Vsako leto sejem predstavi svojo osrednjo osebnost – slovenskega avtorja ali avtorico, katerega dela so pomembna za slovensko literaturo. Letos je bil to pesnik Karel Destovnik Kajuh. Vsako leto na sejmu gostijo tudi državo v fokusu, ki jo posebej predstavijo, letos so izbrali Srbijo.

Prav tako lahko obiskovalci sejma glasujejo za naj knjigo leta. Obiskovalci in spletni glasovalci so Veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma za naj knjigo leta podelili etnologinji Dušici Kunaver za knjigo Sto slovenskih ljudskih, ki je izšla pri Založbi Morfem. Avtorica je ob podelitvi dejala, da se vedno bolj zavedamo, da je dediščina preteklosti dota prihodnosti in da je ljudska pripoved last vseh nas in nima ne lastnika ne avtorja.

Dejstvo je, da branje odpira vrata. S tem, ko beremo, ne pokažemo le kdo smo, ampak, kaj želimo postati, zato se že veselimo knjižnega sejma prihodnje leto.

Gabrijela Pohar

(Obiskano 37 krat, Število ogledov danes: 1)