33. DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE IN TEDEN KULTURNE DEDIŠČINE 2023

VIR: https://www.zvkds.si/sites/www.zvkds.si/files/u592/podoba_dekd2023_pp_slo.jpg

OŠ Stara Cerkev zopet sodeluje na Dnevih evropske kulturne dediščine. Letos poteka ta  vseevropska prireditev pod sloganom Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici. Osrednja evropska tema najbolj prepoznavnega kulturnega dogodka pod pokroviteljstvom Sveta Evrope in Evropske komisije, na katerem sodeluje oseminštirideset držav podpisnic Evropske kulturne konvencije, je letos Nesnovna kulturna dediščina.

Tudi letos iščemo povezave v dediščini in z zgodbami naše skupne preteklosti. Zanima nas, kako so naši predniki živeli, katere tradicionalne načine gradnje, materiale in orodja so uporabljali. Letos pa smo se ob skupni evropski temi – nesnovna kulturna dediščina – posvetili spoznavanju znanj, spretnosti in veščin, ki so jih včasih pri tem uporabljali. Pomembna se nam zdijo redka in dragocena tradicionalna znanja, spretnosti, obrti in poklici, ki žal izginjajo. Pomembno je, da zagotovimo prenos znanja in veščin na mlajše generacije.

Program dogodkov in dejavnosti sooblikujemo muzeji, galerije, knjižnice, arhivi, vrtci, osnovne in srednje šole ter gimnazije, območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Med 23. septembrom in 10. oktobrom se je zvrstilo več kot 450 dogodkov širom po Sloveniji in v zamejstvu.  Slavnostno odprtje dnevov je bilo 23. septembra v Beltincih.

Naša šola se je dogodkom pridružila z razstavo izdelkov, ki so jih včasih znali izdelati naši predniki. Tako je moč na razstavi videti izdelke s področja suhorobarstva, pletarstva, lončarstva, zvončarstva, tkalstva, mizarstva, čipkarstva, obodarstva … Razstavo smo poimenovali Bilo je nekoč. Ogledate pa si jo lahko v zgornji avli šole.

Novinarski krožek

 

(Obiskano 17 krat, Število ogledov danes: 1)