Pozdravljeni dragi Brlogčarji!

Učenci 3. razredov so odšli 25. 5. na ekskurzijo v Pleterje. Tam so si ogledali muzej na prostem. Stali so v hiši, stari 200 let in izvedeli, kako so ljudje takrat živeli. Spekli so vsak svoj kruh, katerega so lahko tudi pojedli. Učenci so izdelali petelinčke iz gline ter se igrali igre iz preteklosti. Največ zanimivosti pa so zbudili zajčki, kokoši in mačke, ki so prosto tekali okoli hiše. Na koncu so se odpravili še v bližnji samostan, kjer so se seznanili z življenjem menihov, kateri tam živijo. Ostali so brez besed ko so izvedeli, da menihi 8 ur na dan molijo, 8 ur spijo, 8 ur pa delajo; vse v ČISTI TIŠINI. Tudi med seboj ne spregovorijo niti besede. Polni novih vtisov so se odpravili proti domu.

Učenci 3. razredov so imeli v torek, 30. 5., naravoslovni dan. Odpravili naj bi se v gozd, vendar jim je vreme pokvarilo načrte. Ker je cel dan deževalo, so dejavnosti izvedli kar v razredu, na šolskem igrišču ter v telovadnici. Učili so se o Leopoldu Hufnaglu, ki je prvi na svetu odkril nov način gozdarjenja na kraških tleh. Izvedeli so tudi nekaj o naših gozdovih, ter se igrali igre, povezane z gozdom. Kljub slabemu vremenu je bil dan uspešen in veliko novega so se naučili.

V četrtek, 25. 5. 2023 so se četrtošolci in petošolci v okviru naravoslovnega dne odpravili na potepanje po Notranjski. Ali ste že doživeli popolno temo nekaj sto metro globoko v jami? No, oni so jo – v Križni jami. Vodiči so jih popeljali v čolnu v globino jame, kjer so ugasnili svetilke in doživeli popolno temo jame. Potepanje so nadaljevali in obiskali muzej Bloški smučar. Morda ste vedeli, da so se na Blokah smučali samo z eno dolgo palico? In zelo dobro jim je šlo. Izjemno gostoljuben vodič jim je predstavil zgodovino bloškega smučarja in nekaj učencev tudi preobrazil v tradicionalnega bloškega smučarja. Malico so si privoščili ob Bloškem jezeru, kjer so občudovali lesene medvede na jezeru in ob jezeru. Pot so zaključili na gradu Snežnik. Tu so spoznali življenje plemičev v srednjem veku. Sprehodili so se tudi po učni poti Po sledeh živali. Prijetno utrujeni in polni vtisov iz prelepega dinarskokraškega sveta so se vrnili domov ob 16.uri.

V tednu od 22. do 26. 5. so učenci od 1. do 9. razreda odšli v Kočevje, kjer so se v okviru projekta RTM Kočevska udeležili delavnic, ki so potekale pred Srednjo šolo Kočevje.

Učenci 6. in 8. r so na zadnjem kulturnem dnevu raziskovali kulturno dediščino Kostela. Obiskali so grad Kostel. Najprej so se ustavili v koči pod gradom in si ogledali etnološko zbirko vsakdanjih predmetov, ki so jih v preteklosti uporabljali v kostelskih domovih. Gre za predmete iz domačega okolja, uporabne v vsakdanjem življenju. 160 predmetov z območja Osilnice, Kostela in Poljanske doline ob Kolpi so članice Društva podeželskih žena zložile v zbirko in jo poimenovale Sledi časa.

Učenci so nato pod vodstvom kustosinje raziskovali zgodovino gradu Kostel in izvedeli veliko novega. Vodnica jih je z zanimivim pripovedovanjem popeljali skozi sedem stoletij – vse od tedaj, ko je grad Kostel začel dobivati svojo podobo, do njegovega padca in delne obnove. Izvedeli so, katere družine so bile lastnice kostelskega gradu. Zanimivost, ki je zagotovo niste vedeli, je ta, da je poštna številka občine Kostel ravno letnica prve omembe gradu – 1336. Ogledali so si stalne razstave: Sledi časa; Krošnjarski patent 1492, obzeranti, krošnjarji.

Učenci 6. razreda so v ponedeljek, 29. maja izvedli športni dan na plavanju v Ribniškem bazenu.

V torek, 30. 5. so šestošolci odšli na ekskurzijo po Dolenjski. Ogledali so si izvir reke Krke in Krško jamo. Odpeljali so se na  Muljavo in si tam ogledali Jurčičevo domačijo. Za zaključek ekskurzije so v Novem mestu obiskali Dolenjski muzej in si tam ogledali njihovo zbirko ter izdelovali vzorec za situlo.

Učenci sedmih razredov so v tednu od 22. 5. do 26. 5. izvedli šolo v naravi v Rakovem Škocjanu. Ogledali so si prečudovito naravo na prelomu dinarskega in kraškega sveta, ki ponuja naravne mostove, jame udornice, reke ponikalnice in ostale kraške pojave. Učenci so uživali v veslanju, plezanju in druženju ob ognju, pripravi domačih dobrot in ostalih športnih aktivnostih. Preživeli so prečudovit teden v šoli v naravi.

 

 

Novičke zapisali Maša in Helena     

(Obiskano 38 krat, Število ogledov danes: 1)