Letošnji informativni dan za srednje šole je potekal v dveh terminih, in sicer v petek in soboto, 17. 2. in 18. 2. 2023, za vse srednje šole po Sloveniji. Na večini šol so informativci potekali v petek ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri. Letošnji devetošolci smo poiskali informacije tako v domačem Kočevju, kot tudi v Ljubljani in Novem mestu.

Na informativni dan smo se kar dobro pripravili, saj nas je spodbujala misel, da nobeno vprašanje ni neumno, neumno je samo tisto, ki ga ne postavimo. Spraševali pa smo različne stvari (mogoče bo to v pomoč prihodnjim generacijam): Ali pouk poteka v turnusih, kakšen je urnik?, Kako je s hrano v šoli?, Imajo na šoli garderobo, telovadnico?, Kakšne so izvenšolske dejavnosti in obvezne izbirne vsebine? Kako in kje poteka praksa?, Kateri tuji jeziki so na izbiro? Ali šola izvaja 5. predmet na maturi? Kakšne poklice lahko opravljamo po zaključku šolanja?, Katere dijaške statuse imajo lahko dijaki?, Kakšne dosežke dosegajo dijaki na koncu šolskega leta, na tekmovanjih in na maturi? Katere projekte izvajajo?, Kakšen je osip oziroma omejitev vpisa?, Kako je organizirana in kako deluje dijaška skupnost?

Na šolah v času informativnega dneva šole zelo podrobno predstavijo življenje in delo na šoli, veliko podatkov je zapisanih tudi v predstavitvenih knjižicah, ki smo jih ponekod prejeli. Seveda je dejstvo, da se na informativnih vsaka šola prikaže v najboljši možni luči, ki pa ni vedno prikaz dejanskega stanja, zato bomo o izkušnjah povprašali še znance in bivše dijake izbrane šole. Ti so vedno najboljši vir informacij. V marcu nas čakajo vpisi in potem bo šlo zares.

Devetošolke novinarskega krožka

(Obiskano 43 krat, Število ogledov danes: 1)