Letos je Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, potekal 18. 11. 2022. V projekt so vključeni slovenski vrtci in osnovne šole z namenom, da pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanje čistega okolja, v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja, spoznajo že otroci. Projekt podpira lokalno pridelano hrano, ki je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost, živila pa so prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Zaradi krajših transportnih poti in manjše uporabe embalaže varujemo okolje in spodbujamo povečanje samooskrbe s hrano v državi. 

 

Pomen zajtrka

Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Raziskovalci so ugotovili, da pozitivne učinke na zdravje dosežem že pri uživanju zajtrka 4 do 5 krat na teden. Z zajtrkom že zjutraj telesu zagotovimo dovolj energije za učinkovito delo in razmišljanje ter se izognemo pomanjkanju določenih hranil potrebnih za zdrav razvoj.

Zdrav zajtrk naj bi bil sestavljen pretežno iz polnovrednih žitnih izdelkov (polnozrnati  kruh, kaše, kosmiči …), ki ugodno vplivajo na zmeren dvig glukoze v krvi. V kombinaciji  z beljakovinskim živilom (mleko, mlečni izdelki, pusti mesni izdelki …), se še dodatno izboljšajo naše učne zmožnosti in razpoloženje. Z dodatkom zelenjave ali sadja pa zagotovimo dodatne vitamine in minerale za boljše delovanje našega telesa in višjo odpornost.

Človek se dobro počuti, če je sit in ni žejen. Pomembno pa je tudi vsakodnevno gibanje na svežem zraku.

Na naši šoli smo letos zajtrkovali kočevski med, jabolka, maslo in mleko, ki nam jih je dobavila Zadruga zakladi Kočevske. Prav tako je tudi kruh slovenskega izvora.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je:

 »Zajtrk z mlekom – super dan!«

 

 

 

 

 

 

 

 

Več fotografij najdete tukaj.

Andreja Krese

 

 

 

 

 

(Obiskano 56 krat, Število ogledov danes: 1)