Pozdravljeni dragi Brlogčarji!

Pričelo se je novo šolsko leto in čas je, da se ponovno oglasimo z novičkami tudi iz OŠ Stara Cerkev.

Prvega septembra ob 15.00 je v šolski telovadnici potekal sprejem prvošolčkov. Vsak prvošolec je prejel rumeno rutko in broško ter se slikal s svojimi starši. Sledil je nagovor ravnateljice in podžupanje, nato pa čarovniška predstava. Vsak prvošolec je prejel tudi diplomo »POSTAL SEM ŠOLAR«. Po uradnem sprejemu je potekala še pogostitev učencev v njihovih novih učilnicah.

Učence prvih razredov je obiskala tudi medicinska sestra iz Zdravstvenega doma Kočevje. Pogovorili so se o petih najpomembnejših dejavnostih za ohranjanje zdravja. Nato so se v razredih s svojimi učiteljicami pogovarjali o higieni zob. S pomočjo didaktičnega materiala so se naučili, kako se pravilno skrbi za svoje zobe.

V petek, 23. septembra, smo tudi na OŠ Stara Cerkev obeležili dan slovenskega športa. Učenci vseh razredov so se udeležili teka po ulicah Kočevja, ki je potekal na mestni ploščadi in izvedli športne delavnosti tudi na matični šoli.

Učenci 3. razredov so se po končanem športnem dnevu odpravili nazaj v šolo peš. S tem so opravili pohod za Zlati sonček.

Učenci 4. razredov so imeli naravoslovni dan: Pri NIT-u so se učili o kraljestvu živih bitij, na naravoslovnem dnevu pa so bolj podrobno spoznavali kraljestvo rastlin. Spoznavali so drevesne vrste v bližnji okolici naše šole. Ugotavljali so višino in obseg drevesa, opazovali jesenske plodove in spoznavali razlike pri lesu različnih dreves. Odtiskovali so listje in lubje dreves. Oblikovali so knjižico o drevesu, ki jo bodo dopolnjevali celo šolsko leto – tako bodo opazovali spreminjanje drevesa čez različne letne čase.

Učenci 5. razredov so bili od 19. 9. do 23. 9. v šoli v naravi v Ankaranu. Vreme je bilo izjemno prijetno, voda še topla, družba pa odlična. Učili so se plavalnih tehnik in spoznavali obmorski svet Slovenije.

Učenci sedmih razredov so že v torek, 20. septembra, v okviru naravoslovnega dne izvedli letošnjo ekskurzijo. Obiskali so Škofjo Loko in grad, kjer so si ogledali njegove bogate zbirke in stalne razstave. Okoli poldneva so bili na Bledu, kjer so se sprehodili ob jezeru in pomalicali na jesenskem soncu. Z avtobusom so se odpeljali še do Blejskega vindgarja in se sprehodili po čudoviti soteski reke Radovne. 

Devetošolci naše šole so se 8. septembra udeležili zanimivega dogodka z naslovom Festival poklicev, ki je potekal v športni dvorani v Kočevju. Podjetniški inkubator Kočevje in Ljudska univerza Kočevje ter Karierni center za mlade, enota Kočevje, so skupaj organizirali dogodek za vse devetošolce in srednješolce. Poklici so bili predstavljeni na drugače – interaktivno in zanimivo. Smisel takih predstavitev je, da si bodo mladi svojo kariero lažje predstavljali in se odločali na podlagi izkušenj ljudi, ki to delo že opravljajo. Moto festivala je bil, da bi mladi začutili svojo prihodnost. Razstavljalci in predstavniki poklicev so prišli iz različnih lokalnih podjetji in javnih ustanov, tako da so učenci in dijaki lahko spoznali 29 različnih poklicev, od kemijskega inženirja in tehnika, zobozdravnika in zdravstvenega tehnika do patronažne sestre, električarja, policista, veterinarja, fizioterapevta, magistra farmacije, računalniškega tehnika, ekonomista, lesarja, reševalca. Svoje programe so predstavljale tudi šole, in sicer  domača Srednja šola in gimnazija Kočevje in Biotehniški center Novo mesto. Učencem je bila tovrstna predstavitev zelo všeč in naslednje leto ga priporočajo novim generacijam.

26. september je posvečen Evropskemu dnevu jezikov. Na ta dan praznujemo jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujamo učenje jezikov ter podpiramo večjezičnost in medkulturno razumevanje. Na šoli smo se priključili praznovanju Evropskega dneva jezikov z oddajo na šolskem radiu. Slišali smo odlomke iz pravljice z naslovom O HUDOBNEM ZMAJU KORONARJU, in sicer v različnih jezikih – slovenščini, hrvaščini, angleščini, nemščini, španščini, albanščini, italijanščini in ruščini in zato se zahvaljujemo devetošolkam Dori, Lini, Oliviji, Manci, Sari, Ajdi, Lizi in učiteljici Jasmini.

Poslušalcem smo natrosili še nekaj jezikovnih zanimivosti:

  • V vsakdanjem pogovoru ljudje uporabljamo le nekaj 100 besed,
  • večina jezikov ima več kot 50000 besed,
  • na svetu med 6000 in 7000 jezikov, od katerih je v Evropi približno 225 avtohtonih jezikov,
  • najmanj polovica svetovnega prebivalstva dvojezična ali večjezična, to pomeni, da ti ljudje govorijo ali razumejo dva ali več jezikov.

Razumete in govorite tudi vi kakšen tuj jezik? Pomembno je, da se učimo tujih jezikov, zato da bomo sprejemali drug drugega in tako prispevali k prijaznemu sobivanju na svetu.

V četrtek, 29. 9. so učenci od 4. do 9. razreda na Osnovni šoli Stara Cerkev tekmovali v znanju iz logike.

 

Lep pozdrav iz OŠ Stara Cerkev!

Novičke zapisali Maša in Helena     

(Obiskano 39 krat, Število ogledov danes: 1)