Pozdravljeni dragi Brlogčarji!

7. maja so se učenci udeležili planinskega pohoda na Blejsko kočo. Na pohod so se odpravili skupaj z Osnovno šolo Ob Rinži in Osnovno šolo Zbora odposlancev. Žal jih je na poti ujel dež, tako da so pohod prilagodili vremenskim razmeram.

Učenci 4. razredov so imeli od 4. do 6. maja plavalni tečaj v Osilnici. Zabavali so se, hkrati pa so se tudi veliko naučili.

Petošolci OŠ Stara Cerkev so od 16.5. do 20.5 preživeli teden v šoli v naravi v Ankaranu. Cel teden so bili športno dejavni in spoznavali obmorski svet Slovenije. Zvečer so se izdelovali izdelke povezane z morjem in se igrali različne igre. Obiskali so tudi Piran in Sveto Katarino, kjer so na pokopališču školjk nabrali kar nekaj školjk. Aja, pa tudi letni kino so imeli. Ali uganate, kateri film so si ogledali? V šoli pa so pripravili razstavo njihovega tedna.

V četrtek, 5. maja, je na OŠ Stara Cerkev potekalo šolsko tekmovanje Logična pošast. Tekmovali so učenci od prvega do devetega razreda.

Učenci sedmih razredov so 6. maja imeli tehniški dan. V računalniški učilnici so prvi dve uri načrtovali izdelek iz umetnih mas – ventilator. Preostanek dneva pa so v učilnici za tehniko ta izdelek izdelovali.

Učenci osmih razredov so podoben tehnični dan izvedli naslednji torek, 10. maja. Načrtovali in izdelovali so izdelek iz pločevine – stojalo za knjige.

Učenci šestih razredov smo v torek, 17. maja obiskali Vzorčno mest v Velenju. Učenci so se preizkusili v različnih dejavnostih in opravljali različna dela: polagali ploščice, vodovodno napeljavo, elektriko, prenavljali kopalnico, pleskali prostore in ograje.

Šestošolci so v torek, 24. maja, odšli na ekskurzijo po dolenjski. Obiskali so izvir reke Krke in kraško jamo v njeni bližini. Nato so se z avtobusom odpeljali na Jurčičevo domačijo na Muljavo, kjer so si ogledali domačijo in prostore v njej. Za konec so se odpeljali v novomeški muzej, kjer so si ogledali muzejsko zbirko in v delavnici ustvarjali relief z motivom ene od  novomeških situl.

V četrtek, 26. 5., je bil na OŠ Stara Cerkev 8. sestanek šolske skupnosti. Predstavniki šolske skupnosti so se pogovarjali o učenju učenja in pomenu branja.

V soboto, 28.5.2022, so se nadarjeni in vedoželjni učenci od 7. do 9. razreda udeležili Znanstivala v Ljubljani. Tja smo se odpravili z vlakom, kar je bilo posebno doživetje. Kljub deževnemu in hladnemu dnevu, smo si uspeli ogledati znamenitosti v središču Ljubljane in različne eksperimente.

Letošnji predizbor za deklamatorsko tekmovanje Župančičeva frulica je potekal na OŠ Ob Rinži. V prvem krogu je sodelovalo 115 deklamatorjev iz 30 slovenskih osnovnih šol in 11 pripovedovalcev iz 9 slovenskih srednjih šol. Strokovna komisija je naredila širši izbor 48 deklamatorjev in 6 pripovedovalcev in jih povabila na tri predizbore v živo. Z naše šole se je dolenjskega regijskega predizbora udeležila šestošolka Tijana Panič, izbrala si je pesem Neustrašni piloti.

Za predmetno stopnjo je bil organiziran KD na temo življenja in dela Nikole Tesle. Najprej so učenci za svoje sošolce pripravili predstavitve Teslovih izumov, glasbil, ki so jih videli v predstavi in Teslino življenje s tehniko kamišibaj. Nato pa so si v KCK Kočevje ogledali odlično glasbeno-gledališko predstavo Tesla v izvedbi izvrstnega glasbenika in multiinštrumentalista Janeza Dovča.

V knjižnici gostimo razstavo Pokrajinskega muzeja Kočevje z naslovom Matija Glad in njegove lutke. Lutkar matija Glad je bil namreč naš sokrajan, saj je zadnja leta živel v Koblarjih, zato smo še posebej veseli takih priložnosti.

Osmošolka Lara Malnar in četrtošolka Liza Rus bosta, v soboto, 4. 6., sodelovali na prireditvi v Konca vasi, v spomin na borca iz druge svetovne vojne in narodnega heroja Jožeta Šeška. Nastopili bosta z dvema Kajuhovima pesmima.

Učenci 9. razredov so se vsak ponedeljek v mesecu maju urili na plesnih vajah in se pripravljali na zaključno prireditev valeto ob zaključku osnovne šole. Vse proste 6. in 7. ure po pouku so se zaposlili s pripravami na valeto.

 

Lep pozdrav iz OŠ Stara Cerkev!

Novičke zapisali Maša in Helena     

(Obiskano 78 krat, Število ogledov danes: 1)