Pozdravljeni dragi Brlogčarji!

V soboto, 23. 4., so se učenci planinskega krožka udeležili pohoda na Trstelj. Pohoda se je udeležilo 18 učencev, tokrat prvič po dolgem času v družbi Osnovne šole ob Rinži ter Osnovne šole Zbora odposlancev.

1.4. so si učenci od 1. do 5. razreda ogledali predstavo v Lutkovnem gledališču v Ljubljani z naslovom Moj dedek je bil češnjevo drevo. Predstava je bila učencem zelo všeč, med predstavo je priteklo tudi nekaj solzic.

Učenci 3. razredov so se 13. 4. udeležili kulturnega dne. Z avtobusom so se odpeljali v Šentjernej, kjer so si ogledali muzej na prostem. Spoznali so življenje ljudi 200 let v preteklosti na tem območju. Ogledali so si tudi samostan in stopili v njegovo območje tišine. Spoznali so tudi življenje menihov, ki je učence zelo pritegnilo.

V petek, 22. 4., pa so si učenci od 1. do 5. razreda ogledali predstavo Glasbene šole Kočevje z naslovom Abrakar. Predstava je potekala v Športni dvorani v Kočevju.

Učenci 2. razredov pa so imeli 22. 4. kulturni dan in v čast dnevu knjige dan posvetili branju. Učenci so v šolo prinesli svoje najljubše knjižice in jih  predstavili svojim sošolcem.

V četrtek, 21. 4., pa je na šoli potekala noč branja. Na dogodek so bili povabljeni učenci od 1. do 6. razreda, ki so do tega dne zaključili bralno značko. Učence 3. razredov je obiskala Živa Komac, jim prebrala pravljico o kraljeviču, ki ni maral branja ter predstavila svojo avtorsko poezijo. Učenci so se ob njenem pripovedovanju zelo zabavali, saj ga je popestrila z zgodbami svojega otroštva. Nato je vsak učenec izdelal svoje kazalo in svojo knjigo. Učenci 2. razredov pa so poslušali pravljico Zajčkova hišica, ki so jim jo prebrale upokojenke. Tudi oni so na koncu izdelali svoja kazala.

V 4.a razredu so učenci ustvarjali v sodelovanju z Zavodom Sopotniki (medgeneracijsko sodelovanje). Ob 13. dnevu za spremembe 2022 so ustvarjali knjižne kazalke. Učenci so ustvarili simbolično darilo za starejše občane, ki potujejo s Sopotniki. Bolj podrobno so spoznali zavod in razmišljali o tem, zakaj starejši nimajo prevoza, zakaj prevoz potrebujejo in kako bi jim pri vsem tem lahko pomagali najmlajši.

V torek, 12. 4., je na šoli potekalo predavanje o varni rabi spleta ter o spletnem nasilju. Predavanja so se udeležili učitelji in starši. 

Vsako leto ljubitelji in poznavalci mladinske književnosti praznujejo velik praznik. To je 2. april – mednarodni dan knjig za otroke, ki je hkrati tudi rojstni dan največjega pravljičarja vseh časov Hansa Christiana Andersena.

Praznovanju smo se, po dveh letih premora zaradi znanih vzrokov, letos pridružili na OŠ Stara Cerkev. Postali smo del projekta Noč z Andersenom, katerega pobudnik je knjižnica B. Beneše Buchlovana na Češkem. Na Češkem, Slovaškem in Poljskem v tem projektu sodeluje okrog 900 knjižnic.

Noč s 1. na 2.april smo preživeli v šoli. Z učenci smo pripravili različne ustvarjalne delavnice,  imeli smo »živo knjigo«,  brali  smo knjige, poslušali pravljice in glasbo, tudi v živo. Imeli smo namreč polnočni koncert, na katerem smo prisluhnili zvoku violončela, violine, baritona, oboe in flavte. V kulinarični delavnici smo pripravili večerjo, posladkali pa smo se s sladico iz arabskega sveta – baklavo, ki se je navezovala na potopisne predavanje, ki ga je pripravil eden izmed udeležencev.

Noč v šoli so preživeli bralni značkarji in nadarjeni učenci. Prisotnih je bilo 16 učencev z dvema mentoricama. Lepo, zanimivo, poučno, navdihujoče kot vedno. Se že veselimo Noči z Andersenom v letu 2023.

Učence osmih in devetih razredov so v tednu od 4. do 8. aprila obiskali dijaki ekipe prve pomoči z mentoricama Gimnazije in srednje šole Kočevje. Učencem so prikazali temeljne postopke oživljanja, uporabo defibrilatorja, položaj nezavestnega in ustavljanje hudih krvavitev. Učenci so praktično vse preizkusili. S tem so pridobili veliko uporabnega znanja, za kar se dijakom še enkrat lepo zahvaljujemo.

V petek, 22. aprila, so učenci šestih razredov Osnovne šole Stara Cerkev imeli praznik lutk in lutkarstva. V prvem delu jih je Živa Ogorelec, etnologinja in kustosinja Pokrajinskega muzeja Kočevje, seznanila z vrstami lutk in jih popeljala skozi življenje in plodno ustvarjanje Matije Glada, ki je bil v obdobju po drugi svetovni vojni najvidnejši predstavnik kulture lutkarstva na Kočevskem.V drugem delu so učenci domišljiji pustili prosto pot in iz različnih materialov ustvarili svoje lastne lutke ter tako predmete obudili v življenje.

Ploden dan, poln na novo pridobljenega znanja, domišljije in ustvarjalnosti, smo sklenili z razstavo ustvarjenih lutk v zgornji avli šole.

Predstavljamo še nekaj odzivov učencev.

,,Meni se je zdelo zabavno, ker smo vsi tako lepo ustvarjali.”      Nina Marjanović, 6. b

,,To je bil najboljši dan v letu.”     Sara Debeljak, 6. b

,,Dan je bil zelo dober, ker sem se veliko novega naučil in ustvarjal, saj doma nimam dovolj časa za ustvarjanje.”     Val Virant, 6. b

,,Bilo je zanimivo, ker je bilo nekaj drugačnega in smo bili prepuščeni domišljiji in smo upodobili osebo ali naredili nov lik.”     Anja Debeljak, 6. a

,,Všeč mi je bilo, ker ni bilo samo učenje in smo lahko ustvarjali tudi po svoje.” Nikola Narić, 6. a

V torek, 26. 4, so se devetošolci pripravljali na Nacionalno preverjanje znanja iz matematike in tehnike v okviru tehniškega dne.

 

Lep pozdrav iz OŠ Stara Cerkev!

Novičke zapisali Maša in Helena     

 

(Obiskano 53 krat, Število ogledov danes: 1)