Oktober 2021

Pozdravljeni dragi Brlogčarji!

V soboto, 2. oktobra, so se učenci z Osnovne šole Stara Cerkev udeležili prvega planinskega pohoda s planinskim krožkom. Pohoda se je udeležilo 38 učencev od 2. do 7. razreda. Učenci so se odpravili na Mestni vrh ter si po poti ogledali tudi jamo Treh bratov, na vrhu pa občudovali razgled na mesto Kočevje ter iskali svoje hiše, hiše dedkov in babic…

V tednu od 4. do 8. oktobra smo na OŠ Stara Cerkev v sodelovanju s Šolsko skupnostjo obeležili teden otroka. Osrednja tema je bila RAZIGRAN UŽIVAJ DAN. V tednu otroka smo se na OŠ Stara Cerkev prepustili igranju, igrivosti in sproščenosti. Ogledali smo si poslanico ob tednu otroka v obliki stripa, ki jo je pripravil Boštjan Gorenc – Pižama, ilustriral pa Jaka Vukotič. Pogovarjali smo se o kvalitetnem preživljanju prostega časa. Učenci od 1. do 6. razreda so prinesli v šolo igračo in naredili razredno razstavo. Teden otroka je minil kot teden brez spraševanja. Vsak dan med glavnim odmor je bila glasba. Odmori so bili namenjeni igri. V ponedeljek 3. uro je bil šolski radio. Pridružili smo se NACIONALNEMU MESECU SKUPNEGA BRANJA. 10 minut smo posvetili jutranjemu branju.

V tednu od 4. do 8. oktobra so potekali dnevni kulturne dediščine, in sicer v različnih ustanovah po celi Sloveniji. Pridružili smo se tudi na naši šoli. Letošnja tema dogodkov je bila kulinarika. V avli šole smo pripravili tematsko razstavo. Razstavili smo posodo, pribor in tekstil, ki so ga včasih uporabljali v kuhinji. Še posebej zanimiv se nam je zdel napis na prtičku, ki so si ga za okras pritrdili v kuhinji: Kuharica pridna čedna, je vse hvale vredna.

V četrtek, 7. oktobra je na OŠ Stara Cerkev potekala dobrodelna akcija Drobtinica. Z nakupom kruha so učenci in učitelji prispevali v šolski sklad naše šole.

V petek, 8. oktobra so imeli osmošolci kulturni dan, ki so ga preživeli v Pokrajinskem muzeju Kočevje. Raziskovali so nastanek slovenske države z ogledom razstave Narod si bo pisal sodbo sam. Sprehodili pa so se tudi po Kočevju, sicer virtualno zaradi slabega vremena.

V četrtek, 14. oktobra, so učenci 1. in 2. razreda ter učenci podružnične šole v Željnah obiskali živalski vrt v Ljubljani. Ogledali so si različne živali ter se navdušili tudi nad medvedom, čeprav ga lahko vidijo v svojem domačem kraju. Učenci so med drugim videli tudi zebro Srečko, volkove, ki so jih pozdravili z glasnim tuljenjem, sibirskega tigra, ki se je sprva skrival, nato pa prišel čisto blizu ter še številne druge živali. Učenci so se udeležili tudi delavnice, kjer so lahko v roke prijeli kuščarja in kačo. Nekateri učenci so se opogumili, drugi pa so živalce opazovali le od daleč.

V petek, 15. oktobra, je na OŠ Stara Cerkev potekalo šolsko tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni. Tekmovanja so se udeležili učenci osmih in devetih razredov. O rezultatih tekmovanja vas bomo obvestili v naslednjih novičkah.

V soboto, 16. oktobra, je bilo na OŠ Stična regijsko tekmovanje v znanju logike. Tekmovanja se je iz OŠ Stare Cerkve udeležil učenec Rok Novak. Na šolskem tekmovanju, ki je potekalo konec meseca septembra je 12 učencev doseglo bronasto priznanje. Čestitamo vsem!

V sredo, 20. oktobra, je potekalo Proteusovo tekmovanje, ki je namenjeno tekmovalcem iz osmega in devetega razreda. O rezultatih bomo poročali naslednjič.

V petek, 22. 10., smo 3. uro na OŠ Stara Cerkev obeležili svetovni dan hrane s kratkim prispevkom na šolskem radiu. Učenke novinarskega krožka so opozorile na varno uporabo prehranskih dopolnil, škodljivost energijskih pijač in pomembnost zajtrkovanja.

V mesecu oktobru je petošolce obiskal policist Aleksander, ki je v okviru projekta Policist Leon predaval o med vrstniškem nasilju.

Učenci s podružnične šole pa so imeli v mesecu oktobru tudi tehniški dan, kjer so izdelovali igrače iz odpadnega materiala. Z igračami so nato okrasili hodnike in s tem polepšali šolo.

 

Lep pozdrav iz OŠ Stara Cerkev!

Novičke zapisali Maša in Helena

(Obiskano 40 krat, Število ogledov danes: 1)