Brlogčeve novičke

Konec meseca maja so učenci tretjih razredov preživeli v znamenju plavanja oziroma prilagajanja na vodo. Pet dni so se dnevno vozili v Dolenjske toplice, kjer so dopoldneve preživljali v vodi. Prvi dan so izvedli preizkus znanja plavanja, nato pa so se učenci učili in izpopolnjevali v prvinah, ki so bile primerne njihovemu predznanju. Večina učencev je na koncu osvojila enega izmed konjičkov – bronastega, srebrnega ali zlatega, nekateri pa celo bronastega delfinčka.

V torek zjutraj so tretješolce pred šolo že čakala Tina Žele in tabornik Miha s katerima smo preživeli zelo prijetno, sproščeno in ustvarjalno dopoldne. Skupaj so se odpravili na primerno mesto v gozdu in po uvodnem pozdravu pričeli z aktivnostmi.

Cilj naravoslovnega dneva je bil, da učenci izvedo nekaj informacij o pomenu dela Leopolda Hufnagla. Želeli sta, da učenci v gozdu uživajo in da jih preko ponujenih dejavnosti motivirajo za igro v gozdu, razvijajo odnos do gozda kot pomembnega dela našega življenjskega okolja, kot neizčrpen vir navdiha in priložnosti za prosti čas in delo v vseh življenjskih obdobjih.

Potek programa:

Tina je učencem pripovedovala o zgodovini kočevskih gozdov, o vrsti gozda, o različnih procesih, ki se v gozdu dogajajo in o dr. Leopoldu Hufnaglu.

Hufnaglovo delo – igra vlog. Vsak otrok je prevzel svojo vlogo: drevo, gozdna žival, veter, dež, majhna drevesa, gozdar in Leopold Hufnagel. Na ta način so učenci zelo nazorno prikazali gospodarjenje z gozdom pred in po Leopoldu Hufnaglu.

Priprava kurišča in kurjenje ognja. Miha je učencem pokazal, kako pripravijo material za kurjenje ognja, kako ga zložijo, katerega lahko uporabijo. Vsak izmed učencev je poskusil s pomočjo kresila zanetiti ogenj. Po nekaj poskusih, so ogenj zanetili prav vsi učenci.

Po malici so učenci (ob budnem nadziranju odraslih) nekaj časa preživljali  tudi brez vodenja, ob prosti igri. V tem času so pokazali veliko iznajdljivosti in ustvarjalnosti. Izdelovali so bivake in gozdno zavetje.

11.6. so se tretješolci odpeljali proti Šentjerneju. Na cilju so se razdelili v dve skupini in začeli z delavnicami. Vsak učenec je izdelal svojega glinenega petelinčka, ki sicer velja za simbol Šentjerneja; učenci so si ogledali živali, ki domujejo na kmetiji; ogledali so si staro kmečko hišo s črno kuhinjo in krušno pečjo, iz katere je pred odhodom zadišalo po sveže pečenih »ptičkih« iz testa, ki so nastali pod rokami naših učencev in končali v naših želodčkih. Ogledali so si tudi kmečko orodje in se preizkusili v »škupanju« ter starih kmečkih igrah. Pred odhodom domov so se sprehodili po okolici samostana Pleterje. Učenci so upoštevali pravila obnašanja, ki veljajo v območju tišine. Slišali so tudi nekaj informacij o načinu življenja menihov, ogledali so si načrt samostana in staro gotsko cerkev.

Če boste srečali pozorni na cesti, boste srečali naše petošolce, ki so postali novopečeni kolesarji. Po vajah in poskusnih vožnjah so se vsi dokazali v varni vožnji in prejeli kolesarsko izkaznico. Pa srečno!

V četrtek so se drugo in tretješolci odločili, da bodo imeli športno- pikniško dopoldan. V bližnjem gozdičku so zakurili ogenj in čas, med katerim so morali počakati na žerjavico, zapolnili s športnimi igrami. Da so bile hrenovke naj-naj, ni potrebno ugibati. Prijetno utrujeni so po super dopoldnevu pogledali še risanko in se hladili.

Preteklo sredo so učenci sedmega in osmih razredov imeli športni dan. Pomerili so se v atletskih igrah. Najboljši učenci so prejeli priznanja.

V četrtek, 13. 6. so se od osnovne šole poslovili letošnji devetošolci. S plesom, igranjem na inštrumente in petjem so nam pričarali čudovito vzdušje. Poslovili so se od učiteljev in delavcev šole. Gospa ravnateljica Sonja Veber pa je najboljšim učencem podelila priznanja in nagrade.

In vendar smo tudi letos pričakali konec šolskega leta. V ponedeljek učenci še zadnjič v tem šolskem letu sedejo v šolske klopi in potem se pričnejo brezskrbni dnevi počitnic. Vsem počitnikarjem želimo veliko počitniških užitkov in brezskrbnih radosti.

V četrtek, 6.6., pa so drugošolci opravili 2. pohod za Zlati sonček. V vetrovnem jutru so se odpravili do Gorenja, kjer so  igrali športne igre in se lepo imeli v medsebojnem druženju. Nestrpno pa čakajo še na končni športni dan, na katerem si bodo pripravili malico sami, saj si bodo pekli hrenovke.

(Obiskano 53 krat, Število ogledov danes: 1)