RTM KOČEVSKA 2019 – OGRLICA KULTUR

Leto 2018 je bilo posvečeno medkulturnemu sodelovanju, ki ga simbolizira ogrlica. Vsaka jagoda simbolizira žarek oziroma kulturo, več njih pa se v povezujejo v celote. Druga ob drugi so te kulture kakor ogrlica iz različnih jagod – nekatere so večje, druge manjše, nekatere zasijejo zdaj, druge kdaj drugič. Izhodišče za oblikovanje znaka ob tematskem letu je jantarna ogrlica, arheološka najdba na Debelem vrhu nad Predgradom iz 11. stoletja, ki jo hrani Pokrajinski muzej Kočevje.

Kočevska je skozi zgodovino nudila dom različnim ljudem in še danes je tako. Ogrlica ljudi je zato na Kočevskem zelo pisana in tudi na šolah so naše narodnostne, verske, kulturne ogrlice zelo pisane.

V petek, 1. februarja, smo imele vse kočevske šole zaključno prireditev RTM Kočevska v Športni dvorani v Kočevju. Zaključilo se je tematsko leto Ogrlica kultur. Na OŠ Stara Cerkev smo skozi šolsko leto spoznavali nove kulture, ki so nam mogoče malo manj znane, predvsem pa smo se spoznavali med seboj in širili svoja obzorja.

Vodja projekta RTM Kočevska je  Tine Žele – Kovačič, ki ima vsako leto vse niti v rokah in poveže vse štiri kočevske osnovne šole. Letos že sedmič po vrsti. Tudi letošnjo prireditev je vodil dramski igralec Gašper Jarni. V programu je tako kot vsako leto sodeloval kantavtor Roman Zupančič, ki nas je naučil novo pesmico. Letos je RTM potekal drugače kot leta doslej. To leto so nastopali učitelji vseh štirih kočevskih osnovnih šol, ki so predstavo posvetili nam učencem. Sporočili so nam, da so meje samo v glavah in če so, jih je treba podreti. Priredili in posodobili so koroško ljudsko pravljico o Mojci Pokrajculji. V gledališki predstavi so nastopali Mojca Pokrajculja- Petra Kersnič, gospa Lisica- Špelca Hribar, Medo – Blaž Merhar, Afričanka – Suzana Puž, Sirijka – Jožica Grmič in dekle z vzhoda – Maruša Mlekuž. Z glasbo so gledališko predstavo popestrili naša učiteljica glasbe Jasmina Tomšič, Sašo Balovski, Mirjan Kosten, Urška Rupnik in Mojca Osmak. Za glasbeni točki sta poskrbela dva mlada kočevska glasbenika Nika in Nejc, ki sta nam zapela dve avtorski pesmi.

Kočevska je bila, je in verjetno bo, tisti kraj, kjer se različne kulture povezujejo z  nevidno nitjo, ki pa je ni mogoče pretrgati. Ljudje, ki so prišli na Kočevsko, so tu pognali skupne korenine, te so se začele prepletati med seboj in nastal je nov kočevski sodobni rojak. To misel sem prebrala v zloženki, ki smo jo prejeli vsi učenci in v kateri je moč najti časovnico glavnih tokov priseljevanja na Kočevsko, zanimivosti in zanimiv kviz Kdo sem jaz, s katerim lahko preverimo kdo in od kod so naši predniki.

Zopet smo se naučili nekaj novega in že sedmo srečanje RTM Kočevska se je končala v pričakovanju novega tematskega leta. Smo že radovedni komu oziroma čemu se bomo posvečali v letu 2019.

Tjaša Gorec

Novinarski krožek

(Obiskano 64 krat, Število ogledov danes: 1)