BRSKAMO PO PRETEKLOSTI

Šestošolci OŠ Stara Cerkev so imeli v petek, 21. septembra, kulturni dan. Lotili so se raziskovanja lokalne zgodovine. Obiskali so Pokrajinski muzej Kočevje in tam spoznavali zgodovino Kočevske. Kustos gospod Kordiš jim je zelo nazorno predstavil, kako se je začelo poseljevanje Kočevske in kako so se naselitvene razmere spreminjale skozi čas. Na starih fotografijah in risbah so lahko učenci primerjali razvoj in spremembe v podobi mesta Kočevja. Svoje znanje so strnili in utrdili še z izpolnjevanjem učnega lista.

Nato je sledila delavnica starih kočevarskih iger. Lahko so se preizkusili v zbijanju lesenih količkov, v tekmi kotaljenja gumbov in v stari namizni igri mlin. Učenci so tako uživali v teh preprostih starih igrah, da jih je bilo užitek opazovati. Dokazali so, da pri igri niso izgubili prvinskosti v sebi in da se znajo prepustiti trenutku.

Na koncu nas je kustos popeljal še po središču mesta. Kljub temu da o svojem domačem kraju učenci že veliko vedo, so izvedeli še veliko skritih podrobnosti, tudi to, da je pri zapornicah, na mestu današnje picerije, stal mlin, pa to, da je otok sredi Rinže umeten, da je cerkev svetega Jerneja zgrajena na mestu stare cerkev, ki je bila nevarna za uporabo, da je gostilna Beljan zgrajena z enakim materialom kot župnijska cerkev, da se most pri cerkvi imenuje Karlov most in da so pri obnovi mostu v njem našli časovno kapsulo. To je samo del zanimiv dejstev, še veliko več boste izvedeli, če se boste tudi vi kot turisti odpravili raziskovat naše mesto.

Vodič nas je popeljal tudi v Likovni salon, kjer smo si ogledali odlično fotografsko razstavo Uroša Abrama z naslovom Samoumevnosti.

Pridružili pa smo se tudi tednu mobilnosti in se v nazaj v šolo v Staro Cerkev odpravili peš.

Gabrijela Pohar

(Obiskano 19 krat, Število ogledov danes: 1)