V četrtek, 25. 5. 2023 smo se četrtošolci in petošolci v okviru naravoslovnega dne odpravili na potepanje po Notranjski.

Pot nas vodila do Križne jame, ki je svetovno znana kraška vodna jama. V njej smo videli veliko zanimivosti kot so kosti jamskega medveda, podpise jamskih raziskovalcev na stenah in celo netopirja. Vodiči so nas popeljali tudi v čolnu v globino jame, kjer smo ugasnili svetilke in doživeli popolno temo jame.

 

Pot se je nadaljevala na Blokah. Tu so Bločani leta 2014 odprli muzej Bloški smučar, ki je posvečen bloškemu smučarju in življenju Bločanov v starih časih. Izjemno gostoljuben vodič nam je predstavil zgodovino bloškega smučarja in nekaj učencev tudi preobrazil v tradicionalnega bloškega smučarja.

Malico smo si privoščili ob Bloškem jezeru, kjer smo občudovali lesene medvede na jezeru in ob jezeru.

Pot smo zaključili na gradu Snežnik. Tu smo spoznali življenje plemičev v srednjem veku ter se s pomočjo zemljevida samostojno sprehodili v parku graščinskega kompleksa po naravoslovni učni poti Po sledeh živali. Sprehajali smo se ob obsežnih snežniških gozdovih, ki so dom vsem trem velikim zverem v Sloveniji – medvedu, volku in risu.

Prijetno utrujeni in polni vtisov iz prelepega dinarskokraškega sveta smo se vrnili domov ob 16.uri. 

Pripravili: Jasmina Čajo in Melanija Zobec

(Obiskano 93 krat, Število ogledov danes: 1)