Športno in naravoslovno ter kulturno obarvana šola v naravi za devetošolce je letos potekala v vasici na skrajnem robu Slovenije v Poljanski dolini, v vasi Radenci. Ne to niso Radenci na Štajerskem, to so slikoviti Radenci v Beli krajini.

Po prihodu v CŠOD  smo prisluhnili vodji doma, ki nam je razložila pravila, ki veljajo v tovrstnih domovih in nam predstavila program. Že prvo popoldne je bilo aktivno, saj smo se odpravili na kolesarjenje ob reki Kolpi. Ustavili smo se na mejnem prehodu Sodevci in se čudili sledem, ki jih je pustila konec septembra reka Kolpa, ko je poplavila zgornjo in spodnjo Kolpsko dolino. Pot nas je vodila do Dola, kjer se začne kočevska občina in vse do vasi Lazi. Vrnili smo se po isti poti in že prvi dan prekolesarili 20 km. Druga skupina pa je preučevala gozd ob Kolpi – merili so višino dreves, proučevali obarvanost jesenskih listov, pogledali vlažnost tal, izmerili temperaturo zraka in svetlobe v gozdu in na travniku in opazovali onesnaženost gozda z odpadki. Prvi dan smo zaključili z nočnim pohodom s svetilkami na glavah ali rokah in prisluhnili zvokom narave v popolni temi in tišini. Dan pa končali z ustvarjalnimi delavnicami, ko smo iz naravnih materialov ustvarjali in poustvarjali belokranjske zgodbe v tehniki landart.

Torek je bil v znamenju kulturne dediščine in vodnih športov. Radenci imajo izredno dobro ohranjeno stavbno dediščino, tako da smo si ogledali Mihelovo domačijo in spoznavali, kako so živeli in se preživljali nekoč. Dopoldan smo preživeli na reki. Spoznavali smo osnove kanuizma in že kar spretno veslali po mirni Kolpi. Popoldan smo se odlično zabavali ob igrah v naravi – lovili in objemali smo drevesa, se preizkusili, kako je hoditi od drevesa do drevesa z zavezanimi očmi, ko se orientacija za prostor popolnoma poruši. Spoznavali smo osnove orientacije s karto, kompasom in se odpravili na orientacijski pohod po bližnji okolici. Pekli pa smo tudi pravo belokranjsko pogačo. Vam zaupamo recept? Zapisali in pokazali vam ga bomo v sliki in besedi v naslednjem članku. Torek smo zaključili s tremi delavnicami – na dvorišču pod reflektorji so potekale igre z žogo. V domu pa delavnica za izdelavo zapestnic in možnost igranja družabnih iger. S čokoladno torto pa smo proslavili Jasminin rojstni dan.

V sredo smo se pridružili trideseti obletnici obstoja domov CŠOD v Sloveniji. Za praznovanje so si zadali, da bodo v vseh domovih prehodili vsaj 30 000 korakov in mi smo se odpravili na pohod do kraške jame Kobiljače. Zadani cilj smo zlahka dosegli. Med potjo smo opazovali razdejanje, ki ga je pred mesecem pustila narasla reka Kolpa, ogledovali smo si sledi živali in se v skupinah spustili v kraško jamo Kobiljačo. Učiteljica Nataša nas je opozorila na lepote kraškega sveta. Za nagrado smo si malico spekli sami – hrenovke na palčki, pečene na odprtem ognju. Popoldan sta se razreda izmenjala na kolesarjenju in v gozdu. Zvečer so nam predstavili projekt Šolska shema. To je projekt, ki ga imamo tudi na šoli in spodbuja uživanje sadja in zelenjave ter kvalitetnih mlečnih izdelkov. Učiteljica Katarina nam je pripravila degustacijo ovčje in kravje skute ter jogurta. Preizkusili smo se tudi v izdelavi slanih in sladkih namazov s skuto – izdelali smo sladek namaz s cimetom, slanega z zelišči, zbučnim oljem in s česnom.

Četrtek dopoldan smo preživeli v Kolpi. Obuli smo si gumijaste škornje in zabredli v Kolpo. Pod kamenjem in v pesku smo poiskali drobne mini vodne živali. V domu pa potem pod mikrsoskopom proučevali te živali in jih skušali prepoznati. Ugotovili smo, da je Kolpa v Radencih primerna za kopanje, žal pa ne več za pitje. Učiteljica Julija pa je imela delavnico lokostrelstva in postali smo pravi Robini Hoodi. Popoldan smo se zamenjali v kolesarjenju in orientaciji. Četrtkov večer je bil namenjen druženju. Večerjo smo spet zaključili sladko, s praznovanjem Gašperjevega rojstnega dne. Zopet smo lahko izbirali med odbojko na igrišču, plesom v večnamenskem prostoru in tabornim ognjem na travniku za domom. Večer smo zaključili s petjem pesmi ob ognju, pridružili so se nam tudi sedmošolci z OŠ Ivana Cankarja z Vrhnike, s katerimi so nekateri spletli prava prijateljstva in celo simpatije.

Petkovo jutro je bilo namenjeno pospravljanju in pakiranju. Nato pa smo se preizkusili še v plezanju in nekateri so z lahkoto dosegli vrh stene, tudi z zavezanimi očmi. Imeli smo še delavnico o vremenu in se naučili, da imamo več vrst oblakov. Najbolj všeč so nam bili kumulusi – ovčke. Določali smo oblake na terenu in podatke o tem preko spletne aplikacije poslali naravnost v Naso. Zanimivo. Nekaj korakov od doma stoji velik rastlinjak, kjer gospodinja Darja prideluje zelenjavo, tudi za skupine v domu. Pogostila nas je z velikim pladnjem sveže zelenjave, ki smo jo z veseljem pojedli.

Po kosilu sta se obe šoli zbrali na dvorišču, kjer so nam podelili priznanja za naj sobo, naj odbojkarsko ekipo, naj ekipo v igrah na prostem, naj lokostrelcu. Bili smo pohvaljeni in veseli smo bili, da smo pustili dober vtis na zaposlene v domu. Zahvala gre tudi kuharicam za odlično in raznovrstne obroke.

V galeriji na spletni strani si lahko ogledate fotografije letošnje šole v naravi.

Špela in Ida

novinarski krožek

(Obiskano 92 krat, Število ogledov danes: 1)