V tednu otroka smo na šoli za učence predmetne stopnje izvedli dva projektna dneva na temo 150 let šolstva na Kočevskem. V letošnjem letu namreč obeležujemo kroglo obletnico, ko se je v Kočevju začelo gimnazijsko izobraževanje.

Učitelji naše šole so za učence pripravili dvodnevne delavnice na temo šolstva. Prvi dan nas je obiskal lokalni zgodovinar Mihael Petrovič ml. in nam predstavil razvoj šolstva na Kočevskem s poudarkom na razvoju šole v Stari Cerkvi. Izvedeli smo veliko zanimivosti, med drugim tudi to, da je med obema vojnama otroke poučeval župan, ki je bil hkrati gostilničar, učil pa jih je kar v lastni hiši. Obiskale so nas tudi članice Društva za medgeneracijsko sodelovanje in izvedle izvrstne delavnice o komunikaciji in sodelovanju. Pripravile so nekaj socialnih igre, pripovedovale pa so nam tudi, kako je potekalo šolanje v njihovem času po drugi svetovni vojni, ko so učitelje učenci pozdravljali s sloganom – Za domovino s Titom naprej.

V tehnični delavnici smo izdelovali stare igre kot so mlin, pravljičar, fižolčkanje, hanojski stolp, mišja luknja, koča, mikado, vrtavke, prstni nogomet, brenčač. V likovni delavnici smo se priključili likovnemu natečaju, ki ga je razpisala Srednja šola in gimnazija Kočevje, in risali na temo šole. Proučevali smo tudi stare šolske kronike in izdelali časovni trak z zanimivostmi kot je ta, da so otroci v šolo niso prišli, ker niso imeli obuval.

Vsak dan sta učitelja športa pripravila sproščujoče športne delavnice, v okviru Zdrave šole pa smo teden otroka zaključili na šolskem igrišču z gibanjem in plesom. Ugotovili smo, da bi bilo odlično, če bi se lahko vsak dan razgibali, kajti tako bi bilo sedenje v šolskih klopeh mnogo lažje.V avli šole smo pripravili razstavo starih učnih pripomočkov. Nastala je prava mala učilnica s starimi klopmi, računalom, učbeniki, zvezki in risbami iz začetka in sredine prejšnjega stoletja. Take učilnice se ne bi branili niti v Šolskem muzeju. V vitrini avle pa smo razstavili še stare sorte jabolk, ki so jih učenci v preteklosti imeli za malico.

 

Špela in Hana

Novinarski krožek

(Obiskano 51 krat, Število ogledov danes: 1)