Devetošolci naše šole so se 8. septembra udeležili zanimivega dogodka z naslovom Festival poklicev, ki je potekal v športni dvorani v Kočevju. Podjetniški inkubator Kočevje in Ljudska univerza Kočevje ter Karierni center za mlade, enota Kočevje, so skupaj organizirali dogodek za vse devetošolce in srednješolce iz Kočevja, Ribnice, Fare, Loškega Potoka in Sodražice.
Namen dogodka je bil da bi mladi spoznali različne poklice, predvsem deficitarne, torej tiste, za katere je na trgu dela veliko povpraševanje. Poklici so bili predstavljeni na drugače – interaktivno in zanimivo. Smisel takih predstavitev je, da si bodo mladi svojo kariero lažje predstavljali in se odločali na podlagi izkušenj ljudi, ki to delo že opravljajo. Moto festivala je bil, da bi mladi začutili svojo prihodnost.

Razstavljalci in predstavniki poklicev so prišli iz različnih lokalnih podjetji in javnih ustanov, tako da so učenci in dijaki lahko spoznali 29 različnih poklicev, od kemijskega inženirja in tehnika, zobozdravnika in zdravstvenega tehnika do patronažne sestre, električarja, policista, veterinarja, fizioterapevta, magistra farmacije, računalniškega tehnika, ekonomista, lesarja, reševalca. Svoje programe so predstavljale tudi šole, in sicer  domača Srednja šola in gimnazija Kočevje in Biotehniški center Novo mesto.

Učencem je bila tovrstna predstavitev zelo všeč in naslednje leto ga priporočajo novim generacijam.

Katarina Savić

Novinarski krožek

(Obiskano 60 krat, Število ogledov danes: 1)