Vsako leto ljubitelji in poznavalci mladinske književnosti praznujejo velik praznik. To je 2. april – mednarodni dan knjig za otroke, ki je hkrati tudi rojstni dan največjega pravljičarja vseh časov Hansa Christiana Andersena.

Praznovanju smo se, po dveh letih premora zaradi znanih vzrokov, letos pridružili na OŠ Stara Cerkev. Postali smo del projekta Noč z Andersenom, katerega pobudnik je knjižnica B. Beneše Buchlovana na Češkem. Na Češkem, Slovaškem in Poljskem v tem projektu sodeluje okrog 900 knjižnic.

Noč s 1. na 2.april smo preživeli v šoli. Z učenci smo pripravili različne ustvarjalne delavnice,  imeli smo »živo knjigo«,  brali  smo knjige, poslušali pravljice in glasbo, tudi v živo. Imeli smo namreč polnočni koncert, na katerem smo prisluhnili zvoku violončela, violine, baritona, oboe in flavte. V kulinarični delavnici smo pripravili večerjo, posladkali pa smo se s sladico iz arabskega sveta – baklavo, ki se je navezovala na potopisne predavanje, ki ga je pripravil eden izmed udeležencev.

Noč v šoli so preživeli bralni značkarji in nadarjeni učenci. Prisotnih je bilo 16 učencev z dvema mentoricama. Lepo, zanimivo, poučno, navdihujoče kot vedno. Se že veselimo Noči z Andersenom v letu 2023.

Gabrijela Pohar

(Obiskano 90 krat, Število ogledov danes: 1)