PESTER  KULTURNI FEBRUAR

Februar je že tradicionalno namenjen kulturi, kajti v tem mesecu Slovenci praznujemo edinstven praznik, to je Prešernov dan ali slovenski kulturni praznik. Tudi v šolah se učenci vključimo v praznovanje tega praznika, tako da obiskujemo kulturne prireditve ali pa sodelujemo v različnih kulturnih dogodkih. Na OŠ Stara Cerkev se je tako v februarju zvrstilo veliko dogodkov:

  • V začetku januarja se na šoli razpiše literarni in likovni natečaj. Letošnja tema natečaja je bila Slediti sanjam … – Biti svoboden kot ptica, razpeti krila in poleteti v nebo … Šolske Prešernove nagrade so se podelile na šolski prireditvi ob kulturnem prazniku, ki je potekala 7. februarja v šolski avli. V programu so sodelovali učenci in učenke predmetne stopnje z deklamacijami Prešernovih pesmi in Mladinski pevski zbor ter šestošolka Sara na violončelu. Letošnji nagrajenci šolskega literarnega in likovnega natečaja so:

LITERARNE NAGRADE:

  1. Ajda Adamič, 3.a
  2. Ažbe Kajfež, 3.b
  3. Tijana Panič, 4.b
  4. Pia Vlašič, 5.a
  5. Nik Žansky, 5.b
  6. Dora Križman, 6.a
  7. Alja Jakovac, 6.b
  8. Lia Jasenc, 7.a
  9. Ina Metelko, 7.b
  10. Jakob Memedovič, 8.a
  11. Alja Borič, 9.b

PREJEMNIKI LITERARNIH POHVAL:

  1. Jaka Lovšin, 3.b
  2. Domen Simčič Pugelj, 4.b
  3. Ida Kobola, 6.a
  4. Ajda Bartolme, 6.b
  5. Lara Curl, 7.a
  6. Toja Tkalec, 7.b

LIKOVNE NAGRADE:

  1. Nina Barič volf 1. b
  2. Anže Brelih Zemljič 2. b
  3. Tia Trdan 3. a
  4. Lovro Jazbec 4. a
  5. Neja Špehar 5. a
  6. Jerneja Glad b
  7. Manca Pertinač 7. a
  8. Roza Ivana Intihar 8. a
  9. Sara Barič Volf 9. b

PREJEMNIKI LIKOVNIH POHVAL:

  1. Troy Sabo 1. a
  2. Dalyn Rački 2. a
  3. Naja Ibrahimagić 3. b
  4. Domen Pugelj Simičič 4. b
  5. Kiara Šerbec 5. a
  6. Tinkara Vidrih 6. a
  7. Rok Novak 7. b
  8. Nastja Cetinski 8. a
  9. Pia Tomac 9. a

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje, nagrajencem in pohvaljenim učencem ter mentorjem pa iskreno čestitamo!

  • Januar smo zaključili s kulturnim dnevom. Učenci razredne stopnje so si v petek, 31. 1., v Ljubljani v Cankarjevem domu ogledali glasbeno pravljico Ostržek ob spremljavi Policijskega orkestra Slovenije.
  • Tudi regijsko tekmovanje iz zgodovine, ki je letos potekalo na naši šoli, smo kulturno obarvali. Tekmovalce iz šol jugovzhodne regije smo sprejeli na galeriji šole in jih pozdravili s kratkim kulturnim programom.
  • V četrtek, 6. 2., je na šoli potekala glasbena prireditev, ki je bila malce zavita v skrivnost. Učenci smo se zbrali v šolski telovadnici, vedeli smo, da gre za dobrodelno prireditev, kaj več pa ne. V odličnem programu sta sodelovala oba pevska zbora, šolski bend, pridružil pa se jim je tudi Marko Soršak Soki. Soki je bobnar skupine Elvis Jackson in kot je povedal je biti bobnar – glasbenik najlepši poklic na svetu. Obožuje bobne, bobni so njegovo življenje. Ob 20-letnici svoje bobnarske kariere je ustvaril projekt Soki 20za20. Kočevski glasbeniki, ki so imeli lani koncert v spomin na svoje glasbene začetke pod mentorstvom Slavka Rančigaja, so spomladi organizirali koncert in izkupiček koncerta namenili naši šoli. Sokija so pooblastili, da je za šolo nabavil inštrumente v vrednosti 1000 evrov. Tako se še enkrat zahvaljujemo kočevskim glasbenim skupinam Pankeroschi, The Over Drive Cats, Zippo, R.I.P., No Comment in Kante. Šola je tako dobila čisto nove bobne, bas kitaro in ojačevalec. Postali smo 121. šola v Sloveniji, ki ji je Soki podaril inštrumente.
  • Prireditev RTM Kočevska je letos potekala 7. februarja tako kot vsa leta v športni dvorani v Kočevju. Zaključilo se je tematsko leto Leto čebel in medu in šole so predstavile svoje dejavnosti v zvezi z izbrano temo. Naša šola se je predstavila z gledališko igro  z naslovom Čmrlj in čebela.  Letošnjo prireditev je tako kot vse doslej odlično  vodil dramski igralec Gašper Jarni.  Seveda tudi letos ni manjkal glasbenik Roman Zupančič, ki je spesnil priložnostno pesmico na temo čebel. Tudi ostale šole so se predstavile, in sicer OŠ Ob Rinži z dramatizacijo pesmice, v kateri se čebele znajde na sodišču, OŠ Zbora odposlancev pa se je povezala z OŠ Ljubo Šercer in zapeli so dve pesmi o čebelah iz pesniške zbirke učiteljice Nine Zver. Zopet smo se naučili nekaj novega in že sedmo srečanje RTM Kočevska se je končala v pričakovanju novega tematskega leta. Izvedeli smo, da bo leto 2020 posvečeno prvemu kočevskemu pilotu Hansu Romerju.
  • Na Prešernov dan, 8. februarja, so učenci, ki obiskujejo planinski krožek pod mentorstvom učiteljice Majde Terbuc pripravili prireditev  pri koči pri Jelenovem studencu na Mestnem
  • V torek, 11. februarja, je na šoli potekala otvoritev razstave z naslovom Vojna za Slovenijo 1991. Na pobudo Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana in pod okriljem Muzeja slovenske policije je nastala zelo odmevna potujoča razstava, ki obiskovalcem razlaga, kako so potekali dogodki ob osamosvojitvi v desetdnevni vojni za Slovenijo. Otvoritev smo popestrili s krajšim kulturnim programom, v katerem so sodelovali Mladinski pevski zbor, violončelistka Sara Caserman Peteh, šestošolke z deklamacijo pesmi O, Vrba in osmošolci z deklamacijo Vodnikovega Dramila. Razstava bo na ogled do 6. marca.
  • V četrtek, 13. februarja, je v KCK Kočevje potekalo srečanje, ki ga je organiziral Medgeneracijski center Kočevje. To je organizacija, ki združuje starejše ljudi, da skupaj kvalitetno preživljajo svoj prosti čas in se skupaj rekreirajo, berejo, pojejo pa tudi pišejo. Tako je center pozval vse kočevske šole, da sodelujejo na literarnem srečanju s svojimi razmišljanji o domačem kraju, zakaj je lepo in dobro živeti na Kočevskem. Na zaključnem srečanju so udeleženci prebrali svoje prispevke. Našo šolo so zastopale Sara Caserman Peteh, Ajda Bartolme in Lara Malnar. Sara je prijetno in na ganljivo prireditev tudi otvorila z igranjem na violončelo, zaigrala je skladbo Slovenija, od kod lepote tvoje. Vsi prispevki bodo objavljeni v biltenu.
  • V četrtek, 13. februarja, je zasedal tudi občinski Predstavniki šol so se zbrali na Ljudski univerzi v Kočevju in razmišljali ter se pogovarjali o poklicih. Mentorice so jim pripravile zanimive delavnice, ki so jih poimenovale Karierni vlak. Učenci so izbrali predstavnike, k jih bo zastopal na regijskem otroškem parlamentu v Novem mestu.  Z naše šole bo letos to osmošolec Jakob Memedovič.

Zbrale in uredile članice novinarskega krožka

(Obiskano 67 krat, Število ogledov danes: 1)