BRLOGČEVE NOVIČKE – Januar 2020

V petek, 17.1.,  so imeli učenci 4. razreda  tehniški dan z naslovom Elektrika in robotika. Najprej so si ogledali kratek film o virih in porabnikih energije. Iz didaktičnega kovčka so spoznali gradnike električnega kroga in jih uporabili pri vaji. Kdaj in zakaj žarnica zasveti. Delo so nadaljevali v skupinah in spoznali, kaj so prevodnike in izolatorje električnega toka. V drugem delu pa je potekala robotika. Učence sta pri sestavljanju lego kock vodila g. Kalan in g. Ibrahimović iz Podjetniškega inkubatorja. Sestavili so robotsko vozilo, robotsko roko in ju s pomočjo tablice programirali.

V petek, 18.1., pa so učenci vrtnarskega krožka imeli čajanko. Pili so čaj mešanico materine dušice in citronske mete nabrane na šolskem vrtu. Ob čaju so se posladkali z domačimi piškoti.

V ponedeljek, 20. 1., je na OŠ Stara Cerkev potekalo šolsko tekmovanje iz kemije za Preglovo priznanje. O rezultatih tekmovanja bomo poročali naslednjič.

24.1. so se prvo in drugošolci odpeljali v Ljubljano v Cankarjev dom. Ogledali so si glasbeno pravljico Peter in volk. Policijski pihalni orkester je učence popeljal v čase, ko so bili filmi nemi. Ob predvajanju risanke so v živo igrali spremljavo. Za konec so učenci v Linhartovi dvorani z orkestrom zapeli pesmi Bila je huda mravljica in Tra-ta-ta, zaigraj naša muzika. Ob slednji so tudi smelo korakali.

v petek, 24. 1. so nadarjeni učenci v popoldanskem času obiskali Ljubljano. Ogledali so si Državni zbor in obiskali sobo pobega.

V četrtek pa je učence, ki obiskujejo krožek Kubo robotike, obiskal novinar POP TV-ja. Učenci so mu pokazali, kaj vse počnejo pri interesni dejavnosti. Robotke so po mapi/zemljevidu mesta peljali od ene točke do druge, nato pa jim dali ukaz, s katerim so si robotki sami zapomnili pot. Medtem pa so se dotaknili varnosti v cestnem prometu, saj je njihov Kubo prečkal tudi cesto po prehodu za pešce. Novinarju so učenci pokazali zemljevide, ki so jih za robotke izdelali sami.  Pohvalili pa so se tudi s Kubo Božičkom, saj so učenci v prednovoletnem času Kubu izdelali oblačila. Vsi učenci pa se strinjajo, da pri krožku zelo uživajo, se marsikaj naučijo in tudi uspešno medsebojno sodelujejo.

31.1. pa so učenci od 3. do 5. razreda prisluhnili glasbeni pravljici Ostržek ravno tako v Cankarjevem domu. Vsi  so bili mnenja, da je bil najlepši finale.

Danes pa poteka na OŠ Jože Moškrič državno tekmovanje v znanju razvedrilne matematike. Na tekmovanje se je uvrstila tudi učenka 8. a razreda, Tjaša Novak, ki je dosegla najvišje število točk na šolskem tekmovanju.

(Obiskano 15 krat, Število ogledov danes: 1)