JESENSKI ŠPORTNI DAN

Letos nam je narava naklonila indijansko poletje ali babje leto, kot nekateri pravijo prijaznemu jesenskemu vremenu, ko se temperature povzpnejo čez 20 stopinj, čeprav je koledarsko tu že oktober. Preteklo sredo smo topel jesenski dan izkoristili za jesenski športni dan in se odpravili na priljubljeno izletniško točko nad Ribnico, na 920 metrov visoko Sveto Ano.

Na Sveti Ani nad Ribnico se nahaja cerkev iz 16. stoletja. Pod njo je bilo v 15. stoletju kresišče kot del “ognjenega telefona”, ki je potekal od Vinice v Beli krajini do Ljubljane in je obveščal o turških napadih. Vrh Svete Ane ima še starejšo zgodovino. Že v halštatski železni dobi, približno 1000 let pred našim štetjem do časa zasedbe Rimljanov,  je tu stalo utrjeno gradišče s trojnim nasipom. Z vrha se vidi Stojna in Velika gora in okoliški hribi ter Ribnica in Kočevsko-ribniška dolina. Pod cerkvijo je planinska koča.

Lažji planinski vzpon so opravili učenci tretje triade in bili na vrhu nagrajeni z lepim pogledom na okoliške hribe, čeprav je v dolini kraljevala megla. Povratek so si podaljšali tako, da so se spustili v dolino vse do podjetja Riko, vmes pa naredili krajši postanek pri Francetovi jami.

Novinarski krožek

(Obiskano 5 krat, Število ogledov danes: 1)