Šolska prehrana:

MALICA, KOSILO, POPOLDANSKA MALICA

 

jedilnik   jedilnik
Trenutni teden             Naslednji teden
 
Odjava posameznega dnevnega obroka med šolskim letom
 
V primeru bolezni ali druge odsotnosti učenca lahko starši odjavijo prehrano za čas odsotnosti učenca. Odjavo sporočijo v tajništvo šole. Starši odjavijo prehrano:
 • ustno,
 • po telefonu - (01) 893 80 70,
 • po elektronski pošti - Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
 • po faksu - (01) 893 80 71,
 • pisno.
Posamezen obrok je pravočasno odjavljen, če se ga odjavi vsaj en delovni dan prej, in sicer do 9.00 ure.
 

zdravko

ZDRAVKO

V preteklem šolskem letu je šola sodelovala v projektu Zdravko pod okriljem Ljudske univerze Kočevje.

Podrobne informacije o projektu najdete na spletni strani:

http://zdravko-luk.si/


SHEMA ŠOLSKEGA SADJA IN ZELENJAVE
    

    Naša šola je vključena v Shemo šolskega sadja in zelenjave, kar pomeni, da je s strani Agencije republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja prejela odločbo, v kateri se ji za obdobje od 1.9.2016 do 24.6.2017 dodeli pomoč za dobavo svežega sadja in zelenjave.

     Sadje oz. zelenjava, ki je določena s strani Agencije, razdeljujemo vsem učencem naše šole do porabe dodeljenih sredstev.

     Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Znano je, da prebivalci Slovenije v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave.
     Tako sadje kot zelenjava v svoji sestavi vključujeta visok delež vode, prehranske vlaknine in drugih zaščitnih snovi (vitamini in minerali), ki pomembno vplivajo na zdravje.
     SŠSZ je promocijski ukrep Skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave. Namen tega ukrepa je spodbuditi trend porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih, ki prav tako povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa.
     Evropska komisija je po obsežni študiji ugotovila, da je SŠSZ eden od ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k izboljšanju trenutnega stanja pri porabi sadja in zelenjave. V ta namen Evropska unija Državam članicam namenja določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje svežega sadja in zelenjave učencem, pri čemer daje še poseben poudarek pomenu spremljevalnim izobraževalnim in promocijskim aktivnostim.
 
Povezava do spletne strani o SHEMI ŠOLSKEGA SADJA IN ZELENJAVE.
 
LOGOTIP Sheme šolskega sadja in zelenjave
logotip sssz prozorno ozadje
 
Označevanje snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti, v obratih javne prehrane

S 13. decembrom 2014 se prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom, spremembah uredb (ES) št. 1924/2006 in (ES) št. 1925/2006 Evropskega parlamenta in Sveta ter razveljavitvi Direktive Komisije 87/250/EGS, Direktive Sveta 90/496/EGS, Direktive Komisije 1999/10/ES, Direktive 2000/13/ES Evropskega parlamenta in Sveta, direktiv Komisije 2002/67/ES in 2008/5/ES in Uredbe Komisije (ES) št. 608/2004 (v nadaljevanju Uredba 1169/2004).
Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/2004.

PRILOGA II

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI:
 1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:
  • glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo (1);
  • maltodekstrinov na osnovi pšenice (1);
  • glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
  • žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
 2. raki in proizvodi iz njih;
 3. jajca in proizvodi iz njih;
 4. ribe in proizvodi iz njih, razen:
  • ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
  • ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;
 5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
 6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:
  • popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob (1);
  • naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;
  • rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
  • rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;
 7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:
  • sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
  • laktitola;
 8. oreški, in sicer mandlji (Amygdalus communis L.), lešniki (Corylus avellana), orehi (Juglans regia), indijski oreščki (Anacardium occidentale), ameriški orehi (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletia excelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
 9. listna zelena in proizvodi iz nje;
 10. gorčično seme in proizvodi iz njega;
 11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
 12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
 13. volčji bob in proizvodi iz njega;
 14. mehkužci in proizvodi iz njih.