TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 15.11.2019

Letos že osmič obeležujemo DAN SLOVENSKE HRANE, ki ga je vlada RS razglasila leta 2012. Na ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (letos že deveti po vrsti), ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije leta 2011 in v katerega so vključeni slovenski vrtci in osnovne šole z namenom, da pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanje čistega okolja, v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja, spoznajo že otroci. Projekt podpira lokalno pridelano hrano, ki je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost, živila pa so prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Zaradi krajših transportnih poti in manjše uporabe embalaže varujemo okolje in spodbujamo povečanje samooskrbe s hrano v državi. Letošnja vsebina dneva slovenske hrane, v povezavi s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, se osredotoča na pomen tal in njihovo vlogo pri pridelavi kakovostne ter zdrave hrane.

Pomen zajtrka

Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Raziskovalci so ugotovili, da pozitivne učinke na zdravje dosežem že pri uživanju zajtrka 4 do 5 krat na teden. Z zajtrkom že zjutraj telesu zagotovimo dovolj energije za učinkovito delo in razmišljanje ter se izognemo pomanjkanju določenih hranil potrebnih za zdrav razvoj.

Zdrav zajtrk naj bi bil sestavljen pretežno iz polnovrednih žitnih izdelkov (polnozrnati  kruh, kaše,kosmiči…),  ki ugodno vplivajo na zmeren dvig glukoze v krvi. V kombinaciji  z beljakovinskim živilom (mleko, mlečni izdelki, pusti mesni izdelki…), se še dodatno izboljšajo naše učne zmožnosti in razpoloženje. Z dodatkom zelenjave ali sadja pa zagotovimo dodatne vitamine in minerale za boljše delovanje našega telesa in višjo odpornost.

Človek se dobro počuti če je sit in ni žejen. Pomembno pa je tudi vsakodnevno gibanje na svežem zraku.

Na naši šoli bomo letos zajtrkovali kočevski med, jabolka, maslo in mleko, ki nam jih je dobavila Zadruga zakladi kočevske. Prav tako je tudi kruh slovenskega izvora.